Backaplan i Gøteborg, Sverige 1998. Diskotek. 63 døde.
”The station” i Rhode Island, USA 2003. Klubb/rockekonsert. 100 døde.
”Lame horse” i Perm, Russland 2009. Klubb/dans/performanceforestilling. 153 døde.
”Kiss” i Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brasil 2013. Klubb/konsert. 242 døde.
”Colectiv” i Bucuresti, Romania 2015. Klubb/konsert. 60 døde.
Brann i konsertlokalet eller på arenaen vår kan potensielt få katastrofale konsekvenser, som denne listen over noen av de siste årenes nattklubb- og konsertulykker forårsaket av brann tydelig viser. Brannvern er et av temaene vi må fokusere ekstra på i planlegging og utarbeidelse av sikkerhetsplan, risikovurderinger, rutiner og beredskapsplaner. Som med mange andre potensielle trusler mot arrangementet vårt kan vi ikke helgardere oss mot at det skal skje, men vi kan minimere sannsynligheten for at det skal skje og redusere konsekvensene om det likevel skulle skje.
Vi kan redde liv gjennom god planlegging og effektiv implementering av planene.
Det er tre punkter vi minimum bør fokusere på:
-
Forhindre brann
Lage gode regler og rutiner, minimere bruk av brannfarlige stoffer eller utstyr og kun bruke godkjente pyroteknikkleverandører
-
Varsle og slukke
Innfør kompenserende tiltak hvis du kobler ut brannvarslingsanlegg og sørg for å ha gode rutiner for å varsle publikum – helst med forhåndsskrevne talemeldinger!
-
Evakuering
Vær sikker på at du har god nok rømningskapasitet til alle!
Hovedgrunnlaget for alt vi gjør må være en grundig risikovurdering.
Forhindre brann
Det desidert viktigste punktet. Vi må gjøre alt som står i vår makt for å forhindre at brann oppstår. Vi har gjort mye om vi innfører regler og rutiner som skal gjelde for alle på arenaen eller i lokalet vårt. Vi må sørge for mest mulig flammehemmende materialer i ting vi bygger på arenaen eller bringer inn i lokalet. Vi må passe på at elektrisk utstyr og ledninger er uten skade, godkjent for bruken og at det ikke overbelastes. Vi må sørge for forskriftsmessig oppbevaring og bruk av brannfarlige stoffer og brannfarlig utstyr. Om vi skal ha pyro i tilknytning til arrangementet er det viktig å sørge for at vi bruker en anerkjent leverandør som vet hva de holder på med.
Regler og rutiner
Bruk tid på å utarbeide regler som gjelder for din arena, gode rutiner som underbygger disse, samt et regime for oppfølging av at rutiner og regler blir fulgt. Vi bør minimum ha regler som handler om bruk av åpen flamme, varme arbeider, håndtering av brannfarlige stoffer som propan og frityr, bruk av åpen grill samt hvordan søppel skal håndteres. Om vi ikke ønsker bruk av åpen flamme på vår arena, så angir vi dette i regelverket som distribueres både til leverandører, partnere, ansatte og frivillige.
Propan og frityr
Propan og frityr må ikke oppbevares på arena eller i lokalet, annet enn det som er absolutt nødvendig for å holde utsalget i gang. Det kan f.eks. være én propanflaske til grillen eller én ekstra kanne til frityrgryta. Lag regler for dette og gjør dem kjent for de det angår. Det må under ingen omstendigheter lagres store mengder propan eller frityr inne på arrangementsområdet.
Det betyr at vi kanskje må legge til rette for et eget inngjerdet og låst eller overvåket område utenfor arenaen for lagring av ekstra gass eller frityr. Avtal med de ansvarlige for utsalgene hvordan inn-/utlevering skal foregå og hvordan de skal få etterfylt utsalget sitt ved behov. Kanskje du kan ha en tralle tilgjengelig som de kan bruke?
Avfallshåndtering
Gode rutiner for avfallshåndtering er et viktig tiltak for å forebygge brann. Ikke la søppel hope seg opp eller ligge å slenge. Tøm søppeldunker kontinuerlig. Ikke samle søppel i nærheten av gass-, frityrlageret eller noe annet brannfarlig.
Flammehemmende materialer
Årsaken til de fleste av brannene nevnt i innledningen var en kombinasjon av lovlig/ulovlig pyro og brennbare materialer i umiddelbar nærhet av scenen. Brennbar lydisolasjon. Brennbar himling i taket. Jo mer brennbart materiale i et lokale, jo større mulighet er det for at noe skal ta fyr, og ikke minst, jo sterkere blir brannen og jo raskere sprer den seg.
Spesielt rundt scenen og ved FOH (mikseposisjon) er det ekstra viktig å tenke på dette, da det er mye elektrisk utstyr som kan ta fyr.
Vi må forsikre oss om at Inndekking av scenen, molton eller andre stoffer er flammehemmende. De skal være merket, og det skal finnes dokumentasjon fra leverandør.
Det samme gjelder for telt beregnet for personer. Teltduken skal være flammehemmende og vi skal finne merkelapper på duken som viser hvilken godkjenning den har. I tillegg skal leverandør på forespørsel fremvise dokumentasjon på dette.
Skal dere dekke til bakken med fiberduk må denne også være flammehemmende.
Elektrisk utstyr
Elektrisk utstyr vil alltid kunne være en potensiell kilde til brann. Kortslutning eller feil på komponenter kan gjøre at de begynner å brenne av seg selv. Endel utstyr utvikler mye varme og kan på den måten antenne brennbare materialer.
Huskeliste for teknisk utstyr:
- Sørg for at elektrisk utstyr ikke støver ned. Støv kan føre til overoppheting og brann.
- Ikke bruk utstyr eller ledninger som er skadet.
- All fast installasjon av elektriske ledninger eller komponenter skal utføres av autorisert elektriker.
- Bruk riktig type kabler i forhold til belastningen. Overbelastning av strømkabler kan føre til overoppheting.
- Hold orden i strømkablene. La de ligge mest mulig rett.
Forskriftsmessig oppbevaring
Alle brennbare stoffer skal oppbevares forskriftsmessig. For f.eks. propan og fyrverkeri er det strenge regler. Det samme gjelder f.eks. drivstoff til varmere/”kokoverk”.
Vi har nevnt dette med ”gassbur” på utsiden av arenaen som et godt eksempel.
Sørg for at eventuelle drivstofftanker er i henhold til regelverket, at de ikke lekker, ikke står i nærheten av brennbart materiale eller varmekilder.
Heng opp plakater/skilt i nærheten av der brennbare stoffer oppbevares, med ”røyking forbudt” og/eller ”all bruk av åpne flammer forbudt”.
Bruk av pyrotekniske effekter
En alt for vanlig årsak til brann er bruk av pyrotekniske effekter. Det aller viktigste tiltaket du kan gjøre her er å bruke en leverandør med ansatte som har de nødvendige sertifikatene til å håndtere pyroteknikk, flammemaskiner og lignende.
I følge Norsk lov er det definert som pyroteknikk dersom det er snakk om eksplosiver. Bruk av dette er søknadspliktig – i forkant av hver anledning – og krever godkjenning.
Flammemaskiner og lignende er ikke søknadspliktige og krever ikke godkjenning men vi anbefaler å bruke de samme huskereglene og retningslinjene for dette som for pyroteknikk.
Godkjenninger/sertifikat
Sørg for at du får se godkjenningen(e)/sertifikatet til den/de som skal ha ansvaret. Det holder ikke at de ”har gjort det mange ganger før”. De skal ha gyldig sertifikat utstedt av Norsk Brannvernforening. I tillegg skal de ha laget en egen risikovurdering og handlingsplan som inkluderer tegninger og beskrivelse av hva som skal gjennomføres. Be om å få overlevert risikovurderingen de må gjøre i forbindelse med jobben. De må i tillegg søke brannvesenet om tillatelse så sørg for at du har en kopi av godkjenningen.
Leverandør skal også stille med godkjent slukkeutstyr.
Utenlandske produksjoner
Utenlandske pyroteknikere uten norsk sertifisering har ikke lov til å utføre pyroteknisk arbeid i Norge uten tilsyn fra en sertifisert lokal pyrotekniker.
Tilrettelegging
Vi som arrangør kan gjøre flere ting for å bidra til sikkerheten ved bruk av pyroteknikk:
- Gi leverandøren tilgang til tegninger av scenen og området rundt
- Sørge for kvalifisert personell til vakthold rundt scenen. Frivillige er normalt ikke tilstrekkelig
- Sørge for at vi kun har brannhemmende eller brannimpregnert dekor og tepper/stoffer på/ved scenen
- Sørge for trygge oppbevaringsmuligheter for eksplosiver / brennbart materiale.
Varsle og slukke
Om innsatsen for å forhindre brann ikke er tilstrekkelig og uhellet likevel skulle være ute er det umåtelig viktig at brannen eller branntilløpet blir oppdaget raskt, at vi har gode rutiner og at frivillige/personell har fått opplæring i å bruke slukkeutstyr.
Brannalarmanlegg
I bygninger som blir benyttet til konserter skal det finnes et heldekkende brannalarmanlegg med optiske detektorer og overføring til en nødalarmsentral, eller til et sted i bygget med personell som har ansvar for å iverksette tiltak.
I bygg der man sporadisk holder konserter er det ofte ønskelig å koble ut deler av brannalarmanlegget for å unngå at det utløses av scenerøyk og/eller pyrotekniske effekter. Dette kan være greit, men vi må passe på følgende:
- Utkoblingen gjelder kun ved sporadiske/spesielle arrangementer
- Det må gjennomføres kompenserende tiltak
Dette kan f.eks. være forsterket vakthold og forbedrede kommunikasjonsmuligheter. Forutsetningen er at tiltakene skal kunne oppdage og varsle brann like raskt og til like mange som et brannalarmanlegg.
- Det må lages en egen evakueringsplan for arrangementet som blant annet tar for seg varsling, kommandolinjer, beskrivelse av oppgaver og rømningsplaner
OBS! Utkopling av hele eller store deler av brannvarslingsanlegget er ikke akseptert av myndighetene og er i strid med Plan- og bygningslovens paragraf 11-12, fjerde ledd.
Det samme gjelder planlagt, regelmessig utkopling. Der dette er nødvendig skal brannalarmanlegget prosjekteres på nytt av et godkjent firma. Et alternativ kan være at detektorer i konsertsalen byttes ut med intelligente enheter som kan se forskjell på scenerøyk og brann.
Det er bygningseier som har ansvar for at bygningens brannvarslingsanlegg er i henhold til lov- og forskrift, men det er vi som arrangør som er ansvarlig for publikums sikkerhet. Vi må dermed gjøre det vi kan for å være sikre, gjennom dokumentasjon, på at brannalarmanlegget fungerer som forutsatt.
For utendørsarrangementer er det ingen spesielle krav til brannalarmanlegg, men det er like viktig å oppdage brann raskt som innendørs så her bør man tenke på samme måte; at eventuell brann skal oppdages og varsles så raskt som overhodet mulig men ved å bruke menneskelige detektorer / brannvakter i stedet for elektroniske.
Varsle publikum
Gode rutiner for varsling av publikum er avgjørende for å redusere risiko for skade eller død. Innendørs er det krav om lydsignal og i mange tilfeller også signal med lys.
Talemelding
Det er dokumentert at talemelding, som forklarer situasjonen og gir publikum beskjed om hva de skal gjøre, forebygger panikk og øker publikums mulighet til å redde seg selv med 3-gangen. Derfor bør alle arrangører forberede en plan for hvem som skal gi publikum muntlig beskjed, hvordan det skal skje og hva som skal sies når det oppstår en situasjon med brann. Se blant annet kapittelet ”Prosedyrer og øvelser”.
ShowStop-prosedyre
Hvis vi skal varsle publikum midt under en konsert trenger vi en prosedyre for dette, en såkalt ”ShowStop-prosedyre”. Musikken må stoppes og lyset bør slås på hvis det er mørkt. Artistene må tas av scenen og dette bør kun gjøres av scenemester etter beskjed fra den som er ansvarlig for sikkerheten. Informasjon må formidles fra scenen umiddelbart etter at konserten er avbrutt. Om artistene blir stående på scenen og ikke vet hva som skjer og publikum ikke får vite noe vil det oppstå usikkerhet og i verste fall panikk. ShowStop-prosedyren skal si noe om hvem som kan beordre ShowStop, hvem som skal gjennomføre selve stoppet og hvilken forhåndsskrevet melding som skal formidles via høyttaleranlegget.
Det sier seg selv at det er helt nødvendig at alle som jobber ved eller på scenen samt teknikere ved Front of House (mikseposisjonen) kjenner til ShowStop-prosedyren før konserten starter.
Slukke brann
Å slukke brann er som vi vet brannvesenets jobb. Vår hovedoppgave er å få alle personer på konserten i sikkerhet. Materielle verdier kan erstattes, det kan ikke menneskeliv. Det betyr selvfølgelig ikke at vi ikke skal fokusere på slukking overhodet. Å greie å slukke brann eller et branntilløp i tidlig fase kan utgjøre forskjellen fra ”en uheldig hendelse” til katastrofe.
Slukkeutstyr og merking
Alle bygg skal være utstyrt med slukkeutstyr som er forskriftsmessig merket med skilt. Dette kan være f.eks. pulverapparater, vannslanger eller automatisk sprinkleranlegg, så det første vi må gjøre er å gjøre oss kjent med hva slags slukkeutstyr som finnes og hvor det befinner seg. Eksisterende slukkeutstyr må ikke under noen omstendigheter flyttes fra sin faste plass. Det er en grunn til at de er plassert der de er! Kanskje er ikke eksisterende slukkeutstyr nok for vår bruk av lokalet, eller kanskje det ikke er plassert hensiktsmessig i forhold til hvor vi har scenen, Front of House osv.
Det er for eksempel lurt å ha minst ett Co2-slukkeapparat på scenen og ett ved Front of House, og eventuelt i nærheten av annet elektrisk utstyr. Co2 kveler flammene men uten skadene på utstyr og det enorme oppryddingsarbeidet som bruk av et pulverapparat medfører. Lyd/lys-leverandøren blir veldig glad om du har tenkt på dette.
Hvis matsalget ditt bruker frityr, så skal slukkeapparatet være merket med ”AF” – et apparat spesiallaget for å slukke brann i vegetabilske oljer. Her er det også lurt å ha brannteppe tilgjengelig da det i mange tilfeller er mer effektivt. Husk at vann aldri må brukes på frityr!
Ekstra slukkeapparater må også merkes tydelig med skilt. Det finnes flere på internett som kan skrives ut og lamineres for eksempel.
Marker i tillegg hvor apparatene er plassert ut, på arenakart og lignende som frivillige/ansatte har tilgang til.
Opplæring i bruk av slukkeutstyr
En ekstra trygghet er det om så mange som mulig får opplæring i bruk av et slukkeapparat. Dette kan f.eks. gjøres på frivilligmøte hvis dere arrangerer slikt, eller i mindre grupper.
Vis hvordan man trekker ut sikkerhetssplinten, videre hvordan man går så nært flammene som mulig, retter slangen mot selve brannkjernen, trykker på utløseren i korte støt samtidig som man fører munnstykket frem og tilbake i vifteform slik som i denne filmen fra Norsk Brannvernforening: https://youtu.be/slXjIB930dk?t=3m10s
Innsatsvei
Like viktig som å slukke, varsle og evakuere publikum så raskt som mulig, er at brannvesenet, politi og ambulanse har fri kjørevei inn til arrangementsområdet eller bygget der konserten holdes. Avtal med nødetatene på forhånd hvilken vei dette skal være, skriv det inn i sikkerhetsplanen og sørg for at minimum alle som jobber med sikkerhet vet hvor dette skal være.
- Pek ut noen til å møte brannvesenet ved døra/porten når de kommer
- Sørg for at biler ikke parkerer i innsatsveien
- Forsøk, så godt det lar seg gjøre, å unngå evakuering i innsatsveien
Evakuering
Når vi har oppdaget og varslet publikum om brannen må vi få evakueringen til å fungere så effektivt som mulig. Mesteparten av det arbeidet, som med mye annet, er gjort i planleggingen.
Kapasitet
Hvor mange personer vi kan invitere til konserten er avhengig av en rekke forskjellige faktorer, som for eksempel
- Hvor stort lokale/areal har vi?
- Hvor mange kan se scenen samtidig?
- Hva er inn- og utgangskapasiteten?
- Hva er rømningskapasiteten?
- Hva er bar- og toalettkapasiteten?
Det er for omfattende å gå inn i kapasitetsberegninger i detalj her, men det anbefales å lese ”Veileder for sikkerhet ved store arrangementer” eller å ta et kurs i Crowd Management for å lære mer om dette. I forhold til evakuering skal vi se litt nærmere på rømningskapasiteten.
Rømningsveier
For bygninger er det Plan- og bygningsloven som gjelder, og i Teknisk Forskrift til loven er det først og fremst §11 som omhandler rømningsveier. Et bygg skal i utgangspunkt være godkjent for et visst antall personer. Bygningseier skal vite hvor mange dette er. Hvis vi som arrangør ønsker å ha inn flere enn bygget er godkjent for, eller bruke bygningen til noe annet enn det er beregnet til, så må en brannteknisk rådgiver uttale seg om dette. De vil da vurdere om det vi ønsker å gjøre er forsvarlig og hvilke eventuelle kompenserende tiltak vi må gjøre for å opprettholde personsikkerheten.
Teknisk forskrift til Plan- og bygningsloven henviser til ”Preaksepterte ytelser” som det kan være greit for oss som arrangør å vite litt om. Om den tekniske utformingen av lokalet vi benytter oss av er innenfor kravene definert som ”Preaksepterte ytelser” er det normalt ikke nødvendig med ytterligere beregninger eller dokumentasjon. Men, her er det viktig med tidlig dialog med det lokale Brannvesenet for å avklare hva de eventuelt vil kreve fra oss!
Telt
Vær oppmerksom på at i forhold til brannsikkerhet skal midlertidige konstruksjoner som telt også vurderes etter Teknisk forskrift §11, med de samme kravene som for en permanent bygning.
Preaksepterte ytelser
Noen aktuelle preaksepterte ytelser er:
Sittende publikum:
- Gangpassasje mellom benkerader skal ha fri bredde minimum 1,2 m
- Avstand mellom stolrygg og seteforkant: Minimum 0,4m
- Maks 30 sitteplasser pr rad når det er gangpassasje på begge sider
- Maks 15 sitteplasser pr rad når det er gangpassasje på én side
I tillegg anbefales det at vi som arrangør har stasjonære vakter ved rømningsveiene som har ansvar for å åpne døren/åpningen i teltet ved evakuering. Rømningsveier skal lede til ”sikkert sted”, som kan bety en annen brannseksjon i samme bygg, men som for oss som arrangør i praksis betyr utendørs.
Utendørs arrangement
Det finnes ingen tilsvarende tekniske krav til rømning utendørs, men prinsippene fra Teknisk forskrift til Plan- og bygningsloven er likevel et godt utgangspunkt.
Veileder for sikkerhet ved store arrangementer peker på noen viktige poenger:
- Det må være rømningsmuligheter fra samtlige deler av arrangementsområdet
- Rømningsveiene bør ha permanent vakthold, på samme måte som innendørs
- Vi bør ha nok rømningsveier til ikke å måtte ha behov for større kapasitet gjennom dem enn 60 personer pr. breddemeter pr. minutt.
- Vi bør beregne nok rømningsveier til å kunne tømme arenaen på maks 8 minutter.
Husk også at rømningsveiene må merkes med godt synlige skilt, helst minimum 2,5 meter over bakkenivå, at de må holdes fri for hindringer og at vi må ha god mulighet til å varsle vaktene raskt om en evakuering settes i gang.
Prosedyre for evakuering
Også for evakuering er det viktig å ha gode prosedyrer som er godt kjent i organisasjonen og som aller helst er øvet på.
Prosedyren må minimum si noe om:
- Hvilke personer som er involvert i utførelsen av prosedyren
- Hvem som kan beordre evakuering
- Hvordan få gitt vaktene beskjed om å åpne portene/dørene, og hvem skal gjøre det
- Hvordan skal frivillige/ansatte forholde seg (f.eks. hjelpe publikum til nærmeste utgang)
Ikke glem at vi må være oppmerksomme på bevegelseshemmede. De skal ha like god mulighet til å komme seg ut som andre og noen bør ha ansvar for å hjelpe dem spesielt.