Norske Kulturarrangører (NKA) har siden 2001 delt ut kollegapriser til dyktige arrangører i medlemsmassen. Avstemmingen for arrangementsåret 2024 er avsluttet. Utover sommeren og høsten vil vi avsløre hvem som blir Årets helårsarrangør, Årets nykommer, Årets inspirasjon og hvem som har fanget Årets beste øyeblikk.

Følg med!

Vi gratulerer årets vinnerne av Arrangørprisen: 

Årets festival – Eggstockfestivalen

Finalister – Årets helårsarrangør

Cosmopolite Scene

Cosmopolite er Oslos ikoniske musikkarena med over 30 års historie som en inkluderende møteplass for norsk og internasjonal musikk. Fra oppstarten som en liten jazzklubb til dagens etablerte scene i Soria Moria, har Cosmopolite utviklet seg til å bli en ledende helårsarrangør som presenterer jazz og kvalitetsmusikk fra hele verden. Med over 200 arrangementer i året kombinerer de kunstnerisk kvalitet med et mangfoldig publikum, og skaper minneverdige opplevelser gjennom kontinuerlig fornyelse og kreative samarbeid. Huset rommer to scener: hovedscenen Cosmopolite og den intime klubben Belleville.

SALT

SALT art & music er en tverrkunstnerisk kulturarena i Oslo som har konserter, teater, humor og mer på tvers av fire scener gjennom året. I 2024 hadde SALT 150 konserter – fra store popkonserter til intime møter med det fremvoksende jazzmiljøet. SALT er også en sentral arena for hele kunst- og kulturfeltet, og løfter frem marginaliserte stemmer, skaper nye miljøer og lager en arena der byens kunstnere kan videreutvikle sitt virke, bl.a. gjennom prøveromsordning og teaterfestivalen Oslo Fringe.

Foto: André Nesheim

Melahuset

Melahuset er en møteplass der kulturell representasjon er i fokus, og som formidler kulturuttrykk som har kommet til Norge gjennom migrasjon og innvandring. Huset har forankret seg i flere innvandrermiljøer, community-grupper og ulike kunst- og kulturmiljøer, og har et særlig fokus på å løfte frem unge kvinnelige stemmer og talenter med minoritetsbakgrunn. Gjennom programmeringen ønsker Melahuset å nå ut til flere generasjoner: fra barn, ungdom og barnefamilier, til voksne og eldre.

Foto: David Dundas

Terminalen Byscene

Terminalen Byscene fyller i april 10 år, og har i sin levetid rukket å bli en av de mest anerkjente klubbscenene i Norge. Selv med stor uforutsigbarhet i et midlertidig bygg og i turbulente tider, har Terminalen vært primus motor for å utvikle Ålesund til kulturbyen den nå er. Omtrent 1500 kulturarrangementer har de lagt bak seg, og et av Norges største musikkinitiativ for ungdom (Spire og Spirefest) ble en kjempesatsning i 2024, sammen med utviding av lokalet og nytt fantastisk inngangsparti.

Foto: Georgi Nikolov

Folken

Folken er en av Norges lengstlevende konsertscener. Med over 125 konserter i året er de en opplæringsarena for nye kulturarbeidere og en arena for dannelse, medarbeiderskap og fellesskap for alle som vil. Folken drives av en liten profesjonell administrasjon, i samspill med ca. 100 forskjellige og fantastiske frivillige. Samspillet mellom profesjonalitet og frivillighet er essensielt og et mål for å skape merverdi i arbeidet med å presentere konserter for regionens befolkning.

Foto: Frank Surdal

Finalister – Årets øyeblikk

Trondheim kammermusikkfestival – Fargespill Trondheim / Foto: Kristian Wanvik

Rørende og energisk samspill på Åpningskonsert med Fargespill Trondheim& Trondheim Symfoniorkester under Kamfest 2024. 

Dirty Old Town / Foto: Lisa Mari Bynes

Kvelertak i KRS Live 16.11.2024

Terminalen Byscene / Foto: Georgi Nikolov

Amanda Delara under Spirefest 2024. Spirefest er Terminalen Byscene sin ungdomsfestival under Spire-paraplyen, deres satsing for ungdom i regionen. Verdens første Spirefest ble arrangert i september 2024 med litt under 1000 ungdommer hver dag på Terminalen og var en kjempesuksess!

Finalister – Årets nykommer

Drammen Kulturhus

Drammen kulturhus, også kjent som Kulturhuset, er en liten privateid kulturscene sentralt i Drammen som åpnet dørene i mai 2023. Kulturhuset består av to scener, med kapasitet på 70 og 140 personer, og byr på et svært bredt kulturprogram, med både lokale, nasjonale og internasjonale navn. I deres første hele driftsår gjennomførte de over 350 arrangementer med om lag 22 000 besøkende. Selskapet drives som et ideelt AS, og alt av overskudd reinvesteres i kulturaktivitet.

Foto: Drammen kulturhus

Lydmyr – Goldie

Goldie er Oslos nye og mest vitale kulturscene. I første driftsår (2024) ble det arrangert 247 forskjellige arrangementer på de to scenene, medtotalt over 400 artister. Visjonen er å skape et hus som favner om kultur i sin bredeste og mest inkluderende form, som ikke er redd for å fokusere på alternative og tidvis smale uttrykk. Man stusser ikke om det på en vanlig kveld er både improjazz, metall, teknoklubb, skeiv poesi, dragshow, bokslipp eller karaoke. Noe for alle, alt for noen.

Rabalderfestivalen i Tromsø

Rabalderfestivalen Tromsø / Riedja festivála gir barn og unge muligheten til å oppleve et variert kulturuttrykk i trygge rammer utendørs. Festivalen tar barna på alvor som publikummere, og gir barna kulturopplevelser av høy kvalitet, utført av profesjonelle utøvere. Festivalen styrker barnas tilhørighet i nord. Barna får oppleve kunst- og kulturuttrykk på eget språk, og egen dialekt. Rabalder/Riedja er den eneste barnefestivalen i Norge med to navn og to logoer, og kommuniserer både på norsk og samisk

Foto: Chris Schaal

VRØVL

VRØVL er et ungt, men fremadstormende produksjonsselskap med humor som nisje. På bare to år har VRØVL produsert over 100 humor-arrangementer, flere kortfilmer og arrangert hele tre humorfestivaler. Med brennende engasjement for humor og underholdning, jobber VRØVL for å være en trendsetter i bransjen, og har ambisjoner om å lage den beste underholdningen i Norge. Både for scene, skjerm og lerret!

Foto: Olaf Bingen

Rootscruise Havila

ThrillOut Live AS er eid av ThrillOut AS og arrangerer roots- og bluesfestival med Kystruten Havila. ThrillOut utvikler en plattform for å fasilitere til samarbeid mellom kultursektoren og organisasjoner som har fokus på bærekraftsmålene til FN. Både de og Havila har stort fokus på FNs bærekraftsmål. Rootscruiset og festivalen er verdens lengste og mest miljøvennlige til sjøs. Båten går på batteri og naturgass og har vunnet andre priser på mat. 

Festivalen går over 11 dager tur/retur Bergen-Kirkenes. På reisen er de innom 34 havner og artister går av og nye går på i havner langs kysten. Det var over 20 artister med på årets festival.

Foto: Tor Egil Ellingsen

Finalister – Årets inspirasjon

Den gjenfundne tid: Reconciliation Festival

Den gjenfundne tid er en frivillig ideell forening som siden 2023 har arrangert en unik festival i Stavanger-regionen, Reconciliation: kunst og vitenskap for en vakker verden. Reconciliation-festivalen er et unikt tiltak i Norge og i verden siden 2023. Festivalen er en kammermusikkfestival som inviterer kunstnere, forskere og publikum til å dele den kunstneriske opplevelsen som en forsoningskraft i samfunnet og et skritt mot bærekraftig utvikling. Deres visjon styres av FNs Agenda 2030 og FNs bærekraftsmål. De tror på, og ønsker å demonstrere, at kunst og vitenskap sammen kan bidra til å bygge en vakker verden og skape større sosial samhørighet.

Festivalen prioriterer aktiv deltakelse, spesielt med sikte på å engasjere barn og unge, da de er fremtidens borgere. Derfor tilbyr festivalen et mangfold av kunstneriske og vitenskapelige workshops og inviterer barn og unge til å fremme sine ideer. I tillegg inviteres kunstnere og publikum til å delta i festivalens strandrydde-initiativ i samarbeid med foreningen Clean Shores. Partnerskap med frivillige foreninger, som for eksempel Venezuelansk-Norsk Forening under deres andre utgave med søramerikansk tematikk, er avgjørende for gjennomføringen av festivalen.

Foto: Richard Herring

St.Croix-huset: GRL PWR Festivalen

GRL PWR Festivalen er en musikkfestival i Fredrikstad som setter kvinnene i fokus. Festivalen ønsker å være et positivt bidrag i debatten om likestilling i musikkbransjen gjennom å løfte frem de norske kvinnelige musikerne, og øke bevisstheten rundt skjevfordelingen på landets festivaler. Hovedprogrammet går over to dager og består av konserter med up and coming norske musikere, og en headliner. Festivalen arrangeres av St.Croix-huset, som samarbeider med: JM Norway, MØST og Balansekunst.

Festivalen er et tiltak for å øke fokuset på kjønnsbalanse i norsk bookingkultur, og ønsker å være til inspirasjon for andre aktører i bransjen. Flere arrangører og arenaer ønsker GRL PWR festivalen som samarbeidspartner, og i 2024 samarbeidet festivalen med Deichman Tøyen i Oslo om en Showcase-dag for unge kvinnelige musikere, og i 2025 samarbeidet festivalen om 8. mars fest på Revolver med 3 band med kvinner i front.

Foto: Maja Brenna

Stoppested Verden: Arbeid med integrering

Siden 2008 har Stoppested Verden arrangert Norges største internasjonale kulturfestival for barn og unge den første helgen i juni på Hamar. Stoppested Verden har som formål å forebygge utenforskap, rasisme og diskriminering ved å skape inkluderende aktiviteter med rom for alle. Gjennom kunst og kultur skaper festivalen møteplasser og jobber for å oppnå samhold og tilhørighet på tvers av kulturer, kjønn, generasjoner og sosial- og økonomisk status. Festivalens målgruppe er barn og unge, flyktninger og innvandrere. Dette gjenspeiles også i deres stab. Stoppested Verden er et gratis arrangement, en inkluderende arena som er åpen for alle!

Stoppested Verden har en helt unik plass i arbeidet med integrering i Hamar Kommune. Siden festivalens start har de jobbet aktivt med å bruke kust og kultur som inngang til integreringsarbeid. Den dag i dag har de fortsatt samarbeid med Voksenopplæringen i kommunen, og to uker før festival har de opptil 60 voksne innvandrere som går i språkpraksis hos dem. De bygger festivalen sammen!

Festivalen er også en bauta i Hamar kommune sitt pilotprosjekt som omhandler integrering, og de blir stadig brukt til rådgivning inn mot andre organisasjoner. Festivalens internasjonale profil har resultert i flere kunstneriske samarbeid og kulturelle utvekslinger. Gjennom deres internasjonale avtaler får de tilgang til kunnskap, erfaringer og kunstneriske opplevelser som beriker vår kulturforståelse. 

Foto: Markus Søgård

Oslo Open: Tilgengelighetsarbeid

Under Oslo Open kan du besøke over 450 kunstnere over hele Oslo på deres arbeidsplass - atelieret. Det er gratis og åpent for alle, med ca 15000 besøk. Det som ble etablert i 2000 er nå en av de viktigste arenaene for synliggjøring og markedsføring av kunstnerisk virksomhet i landet. Oslo Open skaper nye møter mellom kunstnere og publikum, gjør samtidskunst tilgjengelig forflere, og øker forståelsen for kunstneryrket ved å vise hva som skjer på kunstnerens arbeidsplass.

Oslo Open er for alle profesjonelle billedkunstnere og kunsthåndverkere i Oslo og når et bredt publikum. Kunstnerne er festivalens viktigste formidlere, ansikt til ansikt med publikum og festivalen har jobbet målrettet for å øke kompetansen på kommunikasjon og formidling i flere år. De siste årene har de styrket sine gratis guidede turer til atelierene. Hver år har de en tur tilgjengelig for rullestolbrukere, en tilrettelagt for blinde og svaksynte, og de har turer på norsk og engelsk.

Å gjøre atelierene tilgjengelige for alle, også folk med nedsatt funksjonsevne, er et viktig fokus. Det siste året har de særlig jobbet med tilgjengelighet. Oslo Open er stolte over å ha blitt sertifisert med Tilgjengelighetsmerket, og jobber for å gi bedre informasjon om utilgjengelige lokaler på arrangementet. Festivalen har samarbeidet med FFO, UngFunk, UKS og BO om en kartlegging av atelierene i Oslo, gjennomført av forskere i Fafo, og inviterer til rapportlansering og panelsamtale om hvordan Oslo kan bli en tilgjengelig by for kunstnere og publikum. Hva kan vi lære fra byer som Bergen og Barcelona? 

Foto: Jan Khür

Stiftelsen Kongsberg Jazzfestival: Samarbeid med Fontenehuset Kongsberg

Fontenehuset Kongsberg støtter og styrker mennesker som lever med psykiske lidelser, gjennom fokus på psykososial rehabilitering ved å få tilgang til muligheter for arbeid, sosialisering, utdanning og forbedret livskvalitet. Med troen på at hvert individ har noe verdifullt å bidra med til samfunnet, hjelper de effektivt mennesker med å bygge selvtillit og bryte den sosiale og økonomiske isolasjonen forbundet med psykiske lidelser.

Festivalens samarbeid med Fontenehuset startet i det små i 2016, og er nå en av hjørnesteinene i festivalen, og en stor suksess. Fontenehuset Kongsberg har ansvaret for en av festivalens utendørs arenaer: Jazzboksen – et populært sosialt møtepunkt for festivalens besøkende. Amatørband opptrer med konserter og det er jazzprat med aktuelle artister. Fontenehuset Kongsberg rigger opp, utformer og dekorer hele området, driver det på dagtid (servering, rydding, vertskap) og rigger ned til slutt. Ca. 40 medlemmer av Fontenehuset deltar, og er frivillige på lik linje som alle andre. Her i deltagelse på funkjsonærmøtet, funksjonærfesten og konsertene.

Målsettingen har vært å tilrettelegge for deltagelse av en gruppe frivillige som ellers ikke hadde deltatt. Ved å gi eierskap til et eget prosjekt, ha etlikestilt samarbeid, justere kravene til deltagelse, og ha en sterk involvering av ansatte på Fontenehuset Kongsberg, har dette fungert veldig godt. Samarbeidet synliggjør Fontenehuset Kongsberg i bybildet med et annet fortegn enn tidligere. Det rettes stort fokus på psykisk helse og tabuer/myter forsvinner. Samarbeidet har gitt økt kjennskap til Fontenehusets verdifulle arbeid og mange andre fontenehus har blitt inspirert til å tørre å tenke større og samarbeide med lokale aktører utenfor huset.

Foto: Thomas Hegna

Vi sender ut oppdatert og nyttig informasjon ca. 12 ganger i året.