Stoppested Verden har siden 2008 arrangert Norges største internasjonale kulturfestival for barn og unge den første helgen i juni på Hamar med mellom 12-14 000 besøkende årlig. Formålet er å forebygge utenforskap, rasisme og diskriminering ved å skape inkluderende aktiviteter med rom for alle. Stoppested Verden er gratis for alle deltakere!
Siden starten i 2008 har Stoppested Verden jobbet aktivt med bruken av kunst og kultur som inngang til inkluderings- og integreringsarbeid. Alle aktiviteter utvikles, organiseres og gjennomføres av og med barn og unge, flyktninger og innvandrere.
Den årlige festivalskolen er et eksempel på interkommunalt samarbeid der opptil 60 voksne elever fra 12 nasjoner ved regionens lærings- og kvalifiseringssentre deltar i et eget undervisningsopplegg, der de bygger festivalen og utvikler programinnhold sammen.
Ungdom med behov for alternative læringsarena har gjennom Stoppested Verden utviklet kunnskap og kompetanse i kunstnerisk arbeid, produksjonsarbeid og sceneteknikk. Dette har hindret frafall i videre utdanningsløp og skapt sterkere fellesskap mellom majoritets- og minoritetsungdom. Minoritetskvinner har gjennom gründerverksteder utviklet egne cateringvirksomheter som har ført til aktiv deltakelse og selvstendighet i arbeidslivet.
Gjennom et øko-system av aktiviteter og langsiktige samarbeidsrelasjoner bygger Stoppested Verden sterke mangfoldige fellesskap. Dette gjenspeiles også i deres stab som består av ungdom, flyktninger og innvandrere der ca. 20% har etnisk norsk bakgrunn og 80% har en annen kulturbakgrunn.
Festivalens internasjonale profil har resultert i flere kunstneriske samarbeid og kulturelle utvekslinger. Gjennom deres internasjonale avtaler får de tilgang til kunnskap, erfaringer og kunstneriske opplevelser som beriker vår kulturforståelse.
Stoppested Verden har derfor en helt unik posisjon i arbeidet med integrering i Hamarregionen. Festivalen er også utgangspunktet for Hamar kommune sitt pilotprosjekt der kunst og kultur brukes metodisk i kommunens mangfolds- og integreringsarbeid.
Foto: Øystein Bøe