Mat og drikke er også en viktig del av helheten ved et arrangement. Som arrangør har du også her mulighet til å tenke miljø.
Kortreist mat - Reduserer transport og gir særpreg
Ved å velge kortreist, lokal mat, støtter du miljøet som du samtidig også gir noe tilbake til lokalsamfunnet. I stedet for å bruke store mengder energi på å frakte varer over halve kloden, noe som fører til belastninger på miljøet, bør en heller gjøre lokal mat tilgjengelig. Her har du mulighet til å tilby mat du ikke finner andre steder. Dette bidrar til å gi arrangementet særpreg og identitet. Dette er også i mange tilfeller "Slowfood" som foruten særpreg også i mange tilfeller har gode helsemessige konsekvenser. Om du er på festival eller klubb, kan du også spise godt.
På Bondens Marked kan du få en oversikt over produsenter som har lokale mat/råvarer, driver i småskala størrelse og der råvarene er lokale og sporbare. Se nærmere på http://bondensmarked.no/produsenter. En del av disse produsentene driver også økologisk.
Økologisk Norge
Et arrangement som jobber helthetlig med miljø bør også vurdere muligheten for å servere økologisk mat. Mat er blant delene av et arrangement som har et miljøavtrykk, og matserveringen blir en stadig viktigere del av identiteten til musikk- og kulturarrangementer. Norske Kulturarrangører har de siste årene hatt et samarbeid med Økologisk Norge. Dette betyr at du kan få gratis hjelp om man ønsker økologisk servering på ditt arrangement.
Om man arbeider for en helhetlig miljøprofil passer økologisk servering godt inn. Fokus på økologiske varer er et viktig miljøvalg. I økologisk landbruk har man bærekraftig produksjon som mål i alle ledd, fra jord til planter, dyr og mennesker. Er ditt arrangement med på å støtte opp om økologisk matproduksjon blir du en del av en stadig økende gruppe som arbeider for miljøutfordringer på mange ulike plan. Økologisk matproduksjon er framtidsrettet og tilpasser seg de utfordringene som framtiden måtte bringe, for eksempel hva gjelder klimaendringer.
Hva har økologisk matproduksjon å si for miljøet, bærekraft og helse?
Økologisk matproduksjon har følgende grunnprinsipper: økologi, helse, rettferdighet og varsomhet. Det betyr at det legges innsats i å ta hensyn til et vidt spekter av faktorer, alt fra å ta vare på jorda for framtidas generasjoner, beskytte bønders rettigheter, spille på lag med de eksisterende økosystemene og til å være føre var hva gjelder negative helseeffekter av sprøytemidler og tilsetningsstoffer.
Når det gjelder å vurdere hvor viktig eller riktig det er å gå for økologisk mat er det et poeng å se på helheten av hva et økologisk landbruk innebærer. Faktorer som det kan være nyttig å ta med seg i vurderingen er føre-var-prinsippet, cocktaileffekter av ulike sprøytemidler (samt tilsetningsstoffer og øvrige fremmedstoffer i miljøet), artsmangfold, den historisk sett sviktende evnen til regulerende myndigheter til å gjøre en god nok vurdering av skadeeffekter av tilsetningsstoffer og sprøytemidler (det finnes mange eksempler på at tidligere godkjente stoffer har blitt forbudt) og at svært lite midler er blitt brukt på å forske på for eksempel helseeffekter av økologisk.
Debio-godkjent arrangement
For å formidle til publikum at det gjøres en ekstra innsats for bærekraft og miljø velger flere festivaler og andre arrangementer å øko-sertifisere seg. Da synliggjøres det mer spesifikt hvor stor innsatsen er på dette området Debio-sertifisering består av en valørmerkeordning fordelt på tre nivåer:
gull (minimum 90 % økologisk)
sølv (minimum 50 % økologisk)
bronse (minimum 15 % økologisk.
Økosertifiseringsprosessen er for øvrig relativt enkel, siden det bare er én faktor som skal rapporteres: andelen økologisk mat. Har du kontroll på regnskapet ditt har du kommet langt.
Festivaler som ønsker å servere og profilere økologisk mat og drikke, må gjerne skrive dette på menyen, men for å kunne bruke det grønne Ø-merket, eller Debios valørmerker må en ha en godkjenning fra Debio. Det innebærer at man i forkant av festivalen sender inn en oversikt over hvilke retter som skal serveres og hvem som er produsent / leverandør av de økologiske råvarene.
Gratis veiledning for økologisk mat
Arrangementsveiledningen til Økologisk Norge startet allerede i 2003, da de inngikk et samarbeid med Øyafestivalen. I dag serveres det økologisk mat på en rekke større arrangementer landet rundt. Formålet med prosjektet er å utarbeide en permanent tilrettelegging av økologisk matservering for alle større arrangementer som ønsker å servere økologisk mat og drikke, og vil profilere dette. Med støtte fra Landbruksdirektoratet er dette et gratis tilbud til alle arrangører, både de som satser på full økologisk meny og de som vil ha et økologisk alternativ på sitt arrangement.
Du kan få hjelp til blant annet:
Meny
Leverandører
Koordinering/organisering
Profilering
Ønsker du å vite mer om hvordan du kan tilby miljøvennlig mat på dine arrangementer? Ta kontakt med Inge Lindseth i Økologisk Norge. Medlemmer av NKA får prioritet i veiledningen.
Sjekk i tillegg ut nettsiden Arrangementsmat, der vil du finne mange tips og verktøy til hvordan du kan gå fram.