Kulturelt mangfold er et sentralt trekk ved det norske samfunnet, men det gjenspeiles ikke alltid i kulturlivet – verken blant publikum, kunstnere og artister eller de som jobber i bransjen. Selv om det har vært en økning i bevissthet rundt mangfold de siste årene, er det fortsatt et behov for målrettede tiltak for å inkludere flere stemmer og perspektiver.
Men hvordan når man egentlig ut til et bredere og mer mangfoldig publikum? Hvordan kan arrangører skape et bredere program og rekruttere kunstnere, medarbeidere og samarbeidspartnere fra et videre spekter av bakgrunner og erfaringer?
Å jobbe med mangfold innebærer en investering i tid og ressurser, og kan kreve en endring av arbeidsmetoder og vaner. Gevinstene ved å investere i mangfold er imidlertid mange. Arrangører som jobber strategisk med mangfold, vil ikke bare tiltrekke seg et større og mer variert publikum, men de vil også kunne tilby et rikere, mer interessant program og bygge langvarige relasjoner med nye samarbeidspartnere. I tillegg vil de kunne rekruttere medarbeidere med en mer variert bakgrunn, noe som kan tilføre unik kompetanse og perspektiver som beriker hele organisasjonen og kulturfeltet.
I dette kapittelet om mangfold samler vi erfaringer, råd og eksempler fra ulike arrangører og studier for å gi et tydeligere bilde av hva som fungerer og ikke. Vi deler opp temaet i tre områder: foran scenen, på scenen og bak scenen. Selv om disse områdene kan vurderes separat, er de tett sammenkoblet. Mangfold bør være et gjennomgående fokus i hele organisasjonens virksomhet. For å kunne nå ut til et mangfoldig publikum, må mangfold også reflekteres i organisasjonen og programmeringen.
For å gjøre det lettere å komme i gang med mangfoldsarbeidet, finner du i dette kapittelet en rekke verktøy og ressurser som kan hjelpe deg som arrangør til å utvikle arbeidet ditt med mangfold. I tillegg kan du lese mer i Mangfold i kulturlivet, en håndbok som ble utgitt i 2019 av Interkultur. Håndboken gir konkrete tips, eksempler og verktøy for hvordan man kan jobbe med mangfold i kulturlivet, både i programmering, i rekruttering og i organisasjonsutvikling.
Les håndboken Mangfold i kulturlivet
Interkultur kompetanse
Interkultur er et nasjonalt kompetansesenter for flerkulturell formidling og en helårsarrangør som siden 2004 har formidlet internasjonal kunst og kultur i Drammensregionen, med et spesielt fokus for å nå ut til et flerkulturelt publikum. Som kompetansesenter tilbyr de rådgivning, kurs, fagseminarer og foredrag for arrangører i hele landet. Interkultur er også koordinator for Mangfoldsnettverket, som består av aktører som har kulturelt mangfold som en av sine hovedoppgaver. Kompetansesenteret er tilgjengelig for rådgivning, foredrag og kurs for kulturarrangører i hele landet. Ta kontakt på interkultur@drmk.no / www.interkultur.no
Balansekunst
I 2009 gikk vi og en rekke engasjerte aktører i musikkbransjen sammen og etablerte Balansekunst-nettverket for å få fortgang i musikklivets likestillingsarbeid. Siden den gang har Balansekunst vokst fra å være et nettverk i musikkbransjen, til en medlemsforening med over 200 medlemsvirksomheter fra hele kulturlivet. Balansekunst jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv, og tilbyr rådgivning, ressurser og veiledning for arrangører som ønsker å styrke mangfoldsarbeidet sitt.
Sjekk gjerne ut Balansekunst sin ressursbank og kurstilbudet deres.