Gangen i sponsorarbeidet
- Sponsorstrategi og posisjonering. Hva er planen, målene og innholdet i sponsorarbeidet deres? Hvor skiller dere positivt fra andre og hva gjør andre? Hva tar andre betalt? Hva tilbyr andre? Hva kan dere gjøre bedre enn andre? Kan dere samarbeide med andre og skape et større sponsorobjekt?
- Hvem er du og målgruppen din? Bruk verktøy som billettinformasjon, publikumsundersøkelser, sosiale medier kanaler, omsetningshistorikk og lignende for å kartlegge og dokumentere dette.
- Hva kan du gi en sponsor? Sett opp en inventarliste sammen på tvers av fagområder i arrangementet. Husk at det av og til også er forskjell på hva dere kan gi og hva dere er villig til å gi en sponsor muligheten til. Gå opp i god tid hvor grensene for de enkelte grensene er, så slipper dere mye jobb både internt i organisasjoner, og virker mer profesjonelle utad.
- Hva er du verdt?(Se punkt 1.) Hvordan er markedet i nærmiljøet – Hvorfor kan dere ta mer eller mindre for det dere tilbyr enn andre? Sammenlign med andre markedskanaler som annonsepriser, konkurrenter, digital eksponering og lignende.
- Ønskeliste. Hvilke aktører er relevante? Finn de ti mest relevante og interessante virksomhetene og start med dem. Om det er vanskelig å starte en slik prosess, gjør som følger; Finn de områdene dere vil ha sponsorater innen mat, drikke, transport, strøm, lokasjon, teknikk, tjenester osv. Innen hver kategori setter dere opp noen lokale, regionale og nasjonale alternativer som dere så begynner å jobbe med.
- Finn riktig person i bedriften! Dette avhenger av hva du tenker skal være kjernen i samarbeidet. Dersom de ansattes sosiale miljø skal styrkes kan det være HR-sjefen, er det direkte markedskommunikasjon er det kanskje markedssjefen eller kommunikasjonsansvarlig. Noen bedrifter har sponsoransvarlig, men på langt nær alle. I små og mellomstore virksomheter er det ofte daglig leder. Sentralbordet er gjerne et fint sted å starte med en kartlegging av roller i en virksomhet. Ikke kast bort tiden på feil person uten beslutningsmyndighet. Om man er i tvil går man alltid så høyt opp i systemet som mulig, det vil uansett føre deg videre til rett instans om daglig leder ikke viser interesse der og da.
- Telefonsamtale og e-postutveksling. Følg opp og hold frister dere setter. Vær tydelig og kom raskt til poenget slik at ingen føler at de kaster bort tid. Send informasjon og følg opp med telefonsamtaler og gå gjerne over til fysiske møter når det er naturlig. Det er alltid letter å få i havn en avtale når man kan se hverandre i øynene.
- Møte. Møt hverandre så kjapt det lar seg gjøre, enten digitalt eller fysisk. Samtalen flyter lettere og man finner hverandre kjappere om man også kan se hverandre. Ikke dra møtene unødig ut i tid, dette skal være hyggelig men man er ikke bestevenner som skal bruke fire timer hver gang man møtes.
- Avtaleforhandlinger. Sett opp dine parametere på forhånd og hold disse. Diskuter gjerne med andre i organisasjonen og ikke ta beslutninger på grunnlag dere ikke er trygge på. Dere har objektet som skal sponses, dere skal sette grensene for hvordan avtalen skal se ut.
- Avtaleinngåelse. NKA har flere ulike avtaleutkast i sin verktøykasse, kontakt oss gjerne for rådgivning om dere trenger det. Les mer om temaer som arrangøren bør vurdere å ha med i sponsoravtaler i kapittel om markedsføringsrett.
- Samarbeid og aktivering. Hold dialogen gående året gjennom. Følg rådene som er listet opp ovenfor, og det vil resultere i mange fruktbare samarbeid.
- Oppfølging og evaluering. Ta initiativ tidlig og vis at dere som sponsorobjekt er ryddig og følger opp i alle ledd. Det er aldri feil å ta selvkritikk når den er på sin plass. All evaluering skal være både positiv og negativ, det viktigste er at den ender opp i en prosess som ser fremover i en felles plan for sponsoratet.
Innsalg
Helt sentralt i sponsorarbeidet er innsalg av arrangementet, verdiene, produktet og konseptene for samarbeidet dere ønsker å få til. Her er noen suksesskriterier ved salg:
- Alle skritt fører deg videre til neste skritt. Lag en fremdriftsplan og ta det derfra.
- Forskjellen på å lykkes og å mislykkes er ofte tre dager. Du må av og til lære noe nytt og endre tilnærming og teknikk. Dette må du gjøre umiddelbart og innen tre dager ellers faller du tilbake i gamle spor.
- Forvent alle typer respons og motargumenter. Vær forberedt og ha svar klare. Noter ned det du lærer underveis av argumentasjon.
- Å følge en potensiell sponsor er en viktig del av en innsalgsprosess. Ikke bare følg opp men følg opp virksomheten du selger til. Om det ikke blir ja denne gangen så sørg for å bygge en relasjon. Følg opp virksomheten med jevne mellomrom. Plutselig finner dere den riktige vinklingen.
- Finn ut hva folk driver med og hvordan du kan hjelpe dem med å bli bedre! Hva gjør de? Hvordan, når, hvor, med hvem og hvorfor gjør de det? Din jobb er å hjelpe de med å gjøre det enda bedre.
- Forstå hva nettopp du driver med og hvordan en sponsor kan gjøre dere bedre i deres arrangement.
- Husk å be om et fysisk møte når du møter noen, ringer dem eller tar kontakt per e-post. Å se hverandre i øynene gir en mye bedre salgsprosess.
- Sørg for:
- Profesjonell utvikling: du må utvikle deg selv og din kunnskap. Søk NKA om støtte eller be om innspill på hvor du kan finne gode kurs. NKA tilbyr også kurs til alle sine medlemmer!
- Produktfleksibilitet: være endringsvillig for å imøtekomme sponsorens behov, men gå ikke på kompromiss med de grensene som dere har satt. Å jobbe med sponsorater er maraton og ikke spurt.
- Presentasjonskunnskap: jobb godt med presentasjonen, men husk den du skal møte ikke kjenner ditt prosjekt like godt som du gjør. Gi de innsikt, eierskap og overfør noe av den entusiasmen du har for prosjektet til dem.
- Prospektleting: Oppsøk potensielle partnere i de ulike sammenhenger - prospektleting og presentasjon på én gang. Dette være andre festivaler, sponsorpool eller konferanser.
- Forstå de tre viktigste momentene innen salg i dag. Vær fokusert, og ha kontroll på informasjonen du jobber med. Utnytt informasjonen du kommer frem til på en god måte og iverksett den. Gjør det! Hvis ikke lykkes du ikke.
Presentasjonen
Presentasjonen din er et viktig verktøy i salgsarbeidet og oppfølging av sponsoren hvor du legger frem hva du har å tilby, verdifellesskapet og hva dere skal samarbeide om. Under følger et forslag, men det er ingen fasit:
Forsiden er nettopp en forside med lite tekst. Her står det kun "bedrift x" og "arrangør x", dato og rettighetsavklaring (for eksempel dokumentet bes behandles konfidensielt og alle rettigheter tilhører arrangøren)
Side 2: Et fint bilde, et bra sitat eller noen gode, illustrerende tall. Det er ikke et must men om du gjør det, så gjør det bra.
Side 3: Få sponsoren til å forstå hva du tenker sponsoratet skal handle om. Forklar muligheten de har hos dere; beskrivelse av opplevelsene, av målgruppa og hvorfor denne liker dere, ikke vær arrogant, bruk pekefinger eller fremstå som en med lua i hånda og ikke referer til spesifikke finansielle behov. Dette handler om å selge markedsmuligheter, ikke å be om almisser!
Side 4: Fakta om dere. Få dette punktet unnagjort og dermed ferdig. Her tar du med dato, sted, kostnad for å delta, antatt deltagelse eller besøk, anbefalinger fra andre sponsorer og hvilke som er med.
Side 5: Beskriv målgruppen deres. Segmenter de gjerne psykografisk, altså etter hva de er opptatt av, hva de prioriterer og livsstilen deres. Vis sponsorens mest interessante grupper på topp.
Side 6 til 7: Forklar og gi en oversikt over din markedsplan. Hvilke markedsbudskap skal dere kommunisere? Hvordan skal dere nå ut med disse til målgruppene deres? Sponsoren må skjønne hva som er fokuset deres.
Side 8 til 9: Kreative ideer for aktivering. Gi den potensielle sponsoren ideer for hvordan de kan bruke sponsoratet for å nå sine mål. Sett deg selv i deres sted og tenk: Alt er mulig! Ha en idémyldring på kontoret og forsøk å komme opp med fire til fem ideer. Dette vil visualisere potensialet i samarbeidet.
Side 10 til 11: Kom til poenget og formaliser. Lag en liste over fordeler dere gir sponsoren, ha vekt på hva som underbygger de aktiveringsideene dere foreslo og legg mindre vekt på passive rettigheter som logoeksponering og billetter (disse er ikke salgsutløsende) i tillegg et utdrag fra rettighetslista (side 22 Sponsorhåndboka).
Side 12 Dette er siden som beskriver investeringen som skal til. Enten det er penger, barter/in-kind, eller støtte til å aktivere visse deler av arrangementet.
Side 13 Ta med noen korte caser om hvordan andre sponsorer hos deg har oppnådd sine markedsmål og fått igjen for sin investering. Casene kan være: Endret holdning hos målgruppa, endret forbruksmønster eller høyere kunnskap om et brand eller produkt. Det kan også være hvordan andre selskaper har fått mye ut av lignende sponsorater