Illustrasjonsbilde av Pexel fra Pixabay.
Illustrasjonsbilde av Pexel fra Pixabay.

Arrangementssikkerhet: denne dokumentasjonen bør du be om

04.08.2022

Post-Covid sommeren er nok den travleste perioden de fleste av oss har opplevd. En stor mengde med godt besøkte festivaler er allerede avviklet, men svært mange gjenstår, og i den forbindelse ønsker vi å slå et slag for sikkerheten.

I vår nettsak om midlertidige konstruksjoner før sommeren satt vi sammen en enkel huskeliste for arrangementssikkerhet, midlertidige konstruksjoner, ansvar og krav til leverandører, hentet fra vår Arrangørwiki. Her er en oversikt over dokumentasjon du bør be leverandører av midlertidige konstruksjoner levere før, under og etter oppsatt konstruksjon.

Dokumentasjon fra leverandør

Som arrangør sitter en med det øverste ansvaret for sikkerheten. De fleste arrangører belager seg på eksterne leverandører for sine midlertidige konstruksjoner. Disse leverandørene skal forholde seg til lovkrav i.h.h.t Veileder for Sikkerhet på Store Arrangementer, Arbeidsmiljøloven, Internkontrollforskriften, Maskinforskriften og Produktansvarsloven. Men hvordan kan arrangøren forsikre seg om at lovkrav følges opp?

Dokumentasjon på dette bør arrangøren be leverandøren levere, for å slik forsikre seg om at leverandøren gjør det som skal til for å ivareta god sikkerhet.

I forkant av riggstart:

  • HMS-dokumentasjon
  • Risikovurderinger for arbeid som skal utføres på det spesifikke prosjektet
  • Tiltaksplan inkludert handlingstrapp med ansvarshavende, for leveransen
  • Tidsplan
  • Polisebevis for ansvarsforsikring
  • Dokumentasjon på produkter, f.eks. statiske beregning, tegninger og samsvarserklæring.

Under riggingen bør virksomheten ha dette tilgjengelig på arbeidsplassen:

  • Opplæringsdokumentasjon for mannskap
  • Monteringsanvisninger

Når scenen er ferdig rigget bør leverandøren levere arrangøren en ferdigstillingsattest. Et eksempel på hvordan denne kan se ut finner du under sikkerhet i Arrangørwikien.