Fotografi. Karlsøyfestivalen. Bakerst i bildet er det et åpent landskap, i forgrunnen er det en fargerik utescene med et band som spiller. Fremst i bildet er det publikummere med ryggen til som ser bandet.
Foto: Ole Pedersen

Møt Karlsøyfestivalen og søk Frifond utvidet frist 10. november!

04.11.2024

I serien av gode Frifond-historier har vi denne gangen tatt turen til Karlsøyfestivalen, som i tillegg til å arrangere festival har satset stort på barn og unge. Vi har tatt en prat med prosjektleder og ansvarlig for barne og ungdomsgruppa, Silja Hoel Haugen. 

Vi utvider nå søknadsfristen til 10. november! Vi har over 900 000 kr til fordeling i denne runden, så her er det gode muligheter for å få støtte til prosjekter med og for unge for de som oppfyller kriteriene for Frifondstøtte. 


Slik ble festivalen til

Karlsøyfestivalen befinner seg på den lille øya Karlsøy i Troms, kjent for å være en radikal øy med stor takhøyde, og en spesiell historie. Fra tidlig på 70-tallet kom det en stor tilflytting av unge som var inspirert av datidens tankesett og sosiale bevegelser. Mange har siden da flyttet til og bosatt seg på øya, med en drøm om å skape et alternativt samfunn. Øysamfunnet har gått gjennom mange ulike epoker. Den har gått fra å være en blomstrende, kreativ og samfunnsengasjert øy, til å ha fraflytting igjen på 90-tallet, da spesielt ungene til de som flyttet dit på 70-tallet ikke så verdien i å bo der.

Festivalen ble startet i år 2000 for å ha et møtested som kunne videreføre verdiene og visjonen til det miljøet som hadde utviklet seg på Karlsøya. Siden den gang har festivalen utviklet seg til å bli et viktig møtested for alternative kulturelle miljøer og nettverk over hele Norge og ellers i verden. De første årene var det i all hovedsak en musikkfestival med et tilhørende seminarprogram. Også dette har gått gjennom epoker, fra å være en festival i 2008 og 2009 da det var nærmere 2000 publikum, til å oppleve en stor nedgang ti år etter.

I stedet for å legge ned driften, tilpasset festivalen seg den nye virkeligheten og har nå stabilisert seg på 4 -700 unike deltakere: 

Vi har nå utviklet et unikt konsept der vi satser på musikk, men også kunst, kultur, workshop og seminarer av alle typer, i tillegg til at vi har blitt det vi kaller en “deltakende festival” . Det betyr at alle betaler 600, også vi arrangører og artistene. Vi kaller ingen for publikum, arrangør eller artist, men alle er deltakere. For 600 kroner får alle to måltider pr dag (tre for barn og ungdom), og alle må melde seg inn i en arbeidsgruppe. Arbeidsgruppene har fordelt alt av oppgaver som må til for å lage en festival, og har møter gjennom hele året - samt alle dagene under festivalen. Tanken er at vi skal dra det hele i land alle sammen, som et stort og godt fellesskap, sier Silja Hoel Haugen. 

Dette konseptet har fungert kjempebra og vi opplever at folk er veldig fornøyd og synes det er gøy og være del av. Programmet har også blitt unikt, da vi får inn mange ulike søknader til programmet etter en open call på nyåret. 

Satsingen på barn og unge gir resultater

Hoel Haugen, som i tillegg til å være prosjektleder for festivalen har ansvar for barne- og ungdomsgruppa, legger til at satsingen på barn og unge er er veldig viktig for festivalen.

– Vi ser at mange barn og ungdommer kommer år etter år. For mange er det høydepunktet på sommeren. Satsningen vi har på barn, ungdom og familier, gjør at stemningen på festivalen er mye bedre enn om vi kun hadde hatt voksne. På konsertene er det noe ekstra med at det er ungene og ungdommene som står fremst foran scenen, som slår seg løs og danser i ring. Det at de fleste aktivitetene og kulturinnslagene er på tvers av generasjoner, gjør også noe unikt med stemninga. I mange settinger i samfunnet i dag, er de fleste oppdelt og mest sammen med de på egen alder, sier Haugen. 

 

Frifond-støtten er svært viktig

På spørsmål om betydningen av Frifond-støtten er festivalen helt tydelig:

– Det skaper mulighet til å honorere noen som er profesjonelle til å sette i gang prosesser med barn og ungdom, til å ha ordentlige måltider kun for barn og ungdom og til å skape PR skapt av barn og ungdom. I år brukte vi bl.a. midler til å lage klistremerker for å reklamere, som barn hadde tegnet sjøl. I tillegg har det gjort barne- og ungdomssatsningen vår enda mer profesjonell og vi har kunne planlegge og sette fokus på barneprogrammet. 

Vi har mottatt støtte fra Frifond i flere år, og ordningen passer perfekt for oss fordi vi allerede har et stort fokus på medbestemmelse og deltakelse, samt en satsing på barnefamilier. Det er et stort mål at barn og ungdommer skal ha en fin opplevelse, og at de skal ha det gøy på festivalen, legger hun til. 

Haugen nevner blant annet prosjektet Karlsøy Fredskor som de fikk støtte for i fjor, som ekstra betydningsfullt:

– I år hadde vi besøk av 8 palestinske studenter fra Freedom Theatre i Palestina, og det ble ekstra viktig å ære dem. Gjennom uka var det øvinger åpne for alle, og vi fikk med både unge og gamle. Vi hadde tre forestillinger. Det ble det som flest har nevnt i etterkant og i evalueringer, som bra på Karlsøyfestivalen 2024. Det å planlegge tidlig sammen med barn og ungdom, sette ord på det vi har lyst å gjøre sammen, og deretter få midler, gjør det både mulig å legge planer tidlig og sette mål frem i tid. Det gjør det også mulig og profesjonalisere programmet vårt, og at vi kan satse på det, avslutter hun. 

 

Karlsøyfestivalens fem tips til å sette i gang aktivitet for barn og unge

1. Snakk tidlig med barn og ungdom om hva de ønsker å gjøre.
2. Ha reell medbestemmelse, la prosessen være viktigere enn resultatet.
3. Tenk at det å lage aktiviteten og være med og forme den, er en del av en styrkende opplevelse.
4. Prøv ut ting, vær modig og eksperimenter med sjangre, kunst og kulturformer sammen med musikk. Dette  kan åpne opp, hva barn og ungdom kan gjøre og hva de kan skape.
5. Lek kommer naturlig for barn, vær med på leken og bygg videre på den.  

Husk å søke Frifond søknadsfrist 1. november. Gå til søknads side under, der finner du informasjon om kriterier, søknadsskjema, råd og tips. NB! Utvidet søknadsfrist er 10. november. 

Søknadside Frifond