Ungdommer stående på rekke med diverse musikkinstrumenter i bakgrunnen. Keyboard og høyttaler i forgrunnen.
Ungdommer på workshop i regi av festivalen Sin. Foto: Tonje Gravningsmyr

Møt Festivalen Sin og søk Frifond 1. juni

08.05.2023

Det nærmer seg ny søknadsfrist til Frifond 1. juni. I serien av gode Frifond-historier tar vi denne gangen turen til Moss, for en prat med festivalsjef Tony Fjærgård i Festivalen Sin.

Festivalen Sin har alltid hatt et spesielt fokus på ungdomsinvolvering, og mottatt Frifondstøtte i mange år. 

 

Kan du fortelle om bakgrunnen til festivalen?

Festivalen Sin er en frivillig forening som har vært aktive med festivaler, konserter, workshops og kunstprosjekter siden 2006. Vi arrangerer i 2023 vår 17. festival og er dermed en av de lengstlevende festivalene i distriktet. Festivalen Sin er opptatt av å skape gode konsertopplevelser, i tillegg til å være en arena for unge mellom 14-25 år som ønsker å satse på musikk. Vi har også et ønske om å være med å utvikle talenter over tid, og bygge bro mellom forskjellige kunstformer og sjangre. 

Kan du beskrive ungdomssatsningen deres, og hvilke resultater den har gitt?

Det har alltid vært viktig for oss å ha lokale artister på programmet og spesielt unge og fremadstormende rockeband. Death by Unga Bunga gjorde en av sine første konserter på Festivalen Sin i 2008 og det lokale bandet Vrengt, som er på god vei til å bli et kjent navn, gjorde sin første offentlige konsert hos oss i 2014. Da var de 12-13 år gamle.

De seneste to årene har vi hatt stor suksess med workshop i samarbeid med Emil Nikolaisen og Østfold Musikkråd. Det har vært stor interesse for dette prosjektet spesielt, som retter seg mot ungdom med noe musikals erfaring i spennet 16 til 24 år, og vi har store ambisjoner om å videreutvikle konseptet i årene som kommer. 

Hvordan har Frifond vært en bidragsyter til deres aktivitet?

Vi hadde ikke kunnet gjennomføre prosjektene våre uten støtte fra Frifond og Moss kommune. Det er gratis for deltagere og alle pengene vi får inn i støtte brukes på ungdommene. Samarbeidet vårt med Østfold Musikkråd har gjort at vi kan øke innsatsen, da er vi to arrangører som gjennomfører sammen.

Har du noen gode råd når det gjelder å sette i gang prosjekter med og for ungdom?

Snakk med ungdommen. Spør dem om hva de ønsker seg, og ta kontakt med skoler og foreninger som jobber med ungdom og musikk. Eksempelvis musikklinjer på videregående skoler, eller byens musikkråd om det finnes hvor du er. Prøv å oppsøk ungdom som faller litt utenfor det vanlige tilbudet til kommunen. Mange sitter inne med vilje og talent, men mangler en arena for å teste og utvikle seg. 



Vi takker for praten og ønsker Festivalen Sin lykke til videre i ungdomssatsningen sin. 

Dersom du sitter inne med gode ungdomsprosjekt på musikkfeltet, er en frivillig forening, og medlem i Norske Kulturarrangører – sjekk ut vår Frifond støtteordning. Søknadsfrist er 1. juni 23:59. 


søknadsiden Frifond