De nye betalingsterminalene fra Espos er en smarttelefon kombinert med en bankterminal, som sammen blir til kasse og bankterminal i ett. Foto: Espos.
De nye betalingsterminalene fra Espos er en smarttelefon kombinert med en bankterminal, som sammen blir til kasse og bankterminal i ett. Foto: Espos.

Ny teknologi for smarte betalingsløsninger

13.05.2022

Festivalsommeren nærmer seg med stormskritt og arrangører over hele landet jobber på spreng for å kunne tilby publikum fantastiske opplevelser. Det er mye som skal på plass. Vi har tatt en prat med vår samarbeidspartner Espos, som leverer det siste innen mobile betalingsløsninger. De melder om stor pågang før sommermånedene og gir oss et innblikk i utviklingen av nye smarte løsninger.

Espos er en av Norges ledende leverandører av betalingssystemer til festivaler og konserter. I 2022 lanserte de sin nye smartterminal, som på mange måter revolusjonerer markedet for betalingsløsninger.

De nye betalingsterminalene fra Espos er en smarttelefon kombinert med en bankterminal, som sammen blir til kasse og bankterminal i ett. Terminalene støtter QR-bestilling, de digitale QR-bongene Diggibong og mye mer uten behov for ekstra maskinvare.

For festivaler som etablerer midlertidige barløsninger er det lønnsomt med kombinasjonen av 4G og en batteritid på over 12 timer. På den måten kan man spare tid og penger i etableringen av bardiskene. 4G er mer stabilt enn noen gang ettersom 5G nå tar mye av mobildatatrafikken, samtidig som teleselskapene fortsatt bygger ut 4G.

Vi har tatt en samtale med markedssjef i Espos, Johannes Øvland, om de nye terminalene og hvordan veien fra ide til ferdig produkt har vært. Johannes kommer opprinnelig fra kundesiden, med fortid fra Hove, Døgnvill, Øya og flere engelske festivaler. Nå brenner han for gode tekniske løsninger som løser utfordringer og øker inntjeningen for Espos sine kunder.  

Hva er det mest spennende som har skjedd hos dere de siste årene? 

- Smartterminalen har helt siden 2016 vært en slags drøm for oss. Vi mener betalingsterminaler har vært alt for like i alt for mange år, og at de har behøvd en aldri så liten revolusjon. I fremtiden vil vi se flere små, mobile terminaler som er selvforsynte med strøm og nett. Litt som en mobiltelefon, tror vi, sier Øvland. 

Du nevner 2016 som året da dere startet å fantasere om smartterminaler. Hva skjedde?

- For vår del startet dette da vi så en amerikansk terminal utviklet av en utbrytergjeng fra Google i 2016. Terminalen var relativt liten og mobil - en kombinasjon av en kasse og en bankterminal med innebygget batteri og 3G. Vi var i ekstase! Hos oss var alle enige i at dette var slik fremtiden skulle se ut. Derfor satt vi umiddelbart i gang med å se på markedspotensialet for denne type terminaler, parallelt med et teknisk løp for å se hvor kompatibelt en slik terminal ville være for det nordiske markedet.

 

Utviklingen

Underveis i utviklingsprosessen dro Espos til USA for å besøke produsenten de ville etablere en kommersiell avtale med for det norske markedet. Men ting viste seg å bli vanskelig.

- USA var teknologisk langt bak oss, og oppgradering fra 3G til 4G virket vanskelig. I 2016 hadde de jo nettopp begynt å gå fra magnetstripe til chip på bankkortene sine.

I tillegg hadde Espos et absoluttkrav om at terminalen måtte være kompatibel med norske Bankaxept. Verken Bits (som godkjente terminaler for norske Bankaxept) eller den amerikanske leverandøren var villige til å innrette seg etter kravene, så drømmen om et samarbeid med leverandøren i USA stoppet der. Etter litt sondering snudde Espos seg mot Kina, som ligger mye lenger fremme på denne type terminaler.

- I Kina har de hatt en litt rar utvikling når det kommer til betalingsløsninger. Ikke alle har bankkontoer og derav ikke kort. Derfor har elektroniske lommebøker med QR-betaling kommet langt der. I kjølvannet av dette har også mobile kasser med skannemuligheter kommet langt. De er gode på infrastruktur, så håndholdte terminaler med 4G har de også blitt ledende på. Etter noen runder i Kina landet derfor Espos på en avtale med en ledende kinesisk leverandør i 2021. Betalingsenheten er en liten Android-enhet som Espos har fått godkjent for Bankaxept, forteller Øvland.

Parallelt med utviklingen av den nye betalingsenheten fra Kina jobbet de også i fjor med å finne en samarbeidspartner på kasseprogramvare (POS). Espos hadde flere runder både i inn- og utland for å finne rett partner på kasseprogramvaren.

Hva endte dere opp med?

- Etter relativt kort tid fant vi faktisk ut at med den lille formfaktoren på betalingsenhetene og våre store visjoner for produktet, så måtte vi lage programvaren selv. Da koronapandemien inntraff så vi en mulighet vi ellers ikke har hatt. Vi kunne isolere utviklingsavdelingen over lengre tid for å skreddersy en programvare til disse små enhetene. Ut av dette kom DiggiPOS, som etter vår mening er den mest fleksible og stabile løsningen på markedet, skreddersydd for festivaler og eventer.

- Mange av våre kunder driver også i utelivsbransjen, som har mange fellestrekk med festivaler. Systemene må være driftssikre og tåle store volum, de må være intuitive og enkle å bruke. Alt dette hadde vi fra festival- og eventløsningen vår, mens restaurant og uteliv krever en helt annen grad av funksjonalitet. Resultatet ble mer videreutvikling som resulterte i DiggiPOS 2.0. Altså en justert versjon av programvaren med ytterligere funksjonalitet som er tilpasset restauranter og utesteder.

 

Fleksibelt kassesystem for store og små

Dette ble fort ganske teknisk Johannes. Kan du forklare for "arrangøren i gata" hvorfor de vil omfavne DiggiPOS og DigiPOS 2.0?

- Ja, naturligvis. Dette er fleksible kasseprogramvarer vi kan programmere og stille inn til og være så enkel og rask at selv en frivillig pensjonist uten teknisk forståelse faktisk vil forstå den. Enhetene kan vi stille inn til å tilfredsstille kravene til helårsscener, barer og restauranter, med skreddersydd oppsett og innhold for hver enkelt aktør. Miljøaspektet med en sånn terminal er jo også en stor fordel, da vektreduksjonen er på over 90 prosent sammenlignet med våre eldre modeller. Det har litt å si når vi sender utstyr over det ganske land.

Hva tenker du om målgruppen for de nye betalingsterminalene? 

- Personlig synes jeg det er spesielt kult at Espos ikke lenger bare passer for de større arrangementene. Vi har fått mange nye kunder den siste tiden, som bare skal ha tilsendt terminalene i posten og klarer resten selv. Helårscener har også blitt et nytt segment vi er veldig glade for å jobbe med.

- Terminalene tilpasser vi før utsending og kan lett omprogrammeres ved behov underveis i arrangementet, dersom behovet melder seg. I motsetning til eldre terminaler kan de nye terminalene fjernstyres og vi trenger ikke, som tidligere, å være til stede for å hjelpe kundene våre. På den måten blir vi også mye mer prisgunstige, da personlig tilstedeværelse koster penger for alle parter.

Markedssjefen i Espos forteller om stor pågang etter den nye teknologien første kvartal i år. 

Hvordan ser du for deg festivalsommeren 2022? Er det nok smarte terminaler tilgjengelig?

- Jeg tror vi kan si at vi så langt er så godt som utsolgt de tre siste helgene i juni, noe vi aldri har vært før. Og det blir godt trykk resten av sommeren, noe som er veldig gøy etter to år med lite arrangementer. Dersom du som arrangør ikke har funnet en egnet betalingsløsning for sommerens arrangementer enda, ville jeg kastet meg rundt asap.

 

Medlemstilbud

Espos er en av Norske Kulturarrangørers samarbeidspartner og våre medlemmer får alltid minimum 20 % rabatt på leie av kassesystem. Les mer om medlemstilbudet her. Du kan også ta direkte kontakt med Johannes i Espos på johannes(a)espos.no.