Ungdomskonsert på kulturhuset Isak med Spidergawd: Foto: Rune Grande
Ungdomskonsert på kulturhuset Isak med Spidergawd: Foto: Rune Grande

Møt Legend Trondheim og husk å søke Frifond - utvidet frist 15. juni

11.05.2022

Det nærmer seg ny søknadsfrist for Frifond og i den anledning pleier vi å trekke frem gode eksempler fra arrangører som tidligere har søkt Frifond. Denne gangen har vi tatt en prat med Rune Grande som er leder i Legend Trondheim. Klubben har holdt på i noen år og arrangerer konserter innen punk, metal og rock-segmentet, med satsning på ungdomskonserter.  

Fortell litt om oppstarten deres, hva var bakgrunnen for Legend Trondheim?  
Legend Trondheim begynte som en enmanns lekegrind i 2015 der DJ-arrangement med diverse tema var hovedingrediensen. Etter hvert gikk vi over til å arrangere konserter, som nå er vår hovedgeskjeft. Legend Trondheim består i dag av 24 mer eller mindre aktive medlemmer, alle med bakgrunn fra musikkmiljøet i Trondheim. Aldersspennet i gruppa går fra 22 til 56 år. 

Kan du beskrive ungdomssatsningen deres og hva slags resultater denne har gitt?
Ungdomssatsingen til Legend Trondheim har vært i utvikling fra første stund. Vi begynte med å arrangere ungdomskonsert samme dag/kveld vi hadde voksenkonsert på Good Omens i Trondheim med varierende publikumsoppmøte. Deretter flyttet vi hele ungdomsaktiviteten vår til Kultursenteret Isak høsten 2020 på grunn av pandemien. Til tross for den pågående pandemien klarte vi faktisk å få til et løft publikumsmessig, men det var utfordrende. Bandene var lokale rock, punk og metalband med lokal ung support på de fleste konsertene.

Samtidig med at disse konsertene ble planlagt, begynte vi å planlegge for å ta konseptet ut i distriktene utenfor Trondheims grenser. Dette ble realisert med de to første rundene av det vi kaller Legend Youth Tour høsten 2021 da vi tok med Ovërhead (Motörhead tribute) og Bokassa på to runder med todagers turné i Ørland og Trondheim. Det var utfordrende publikumsmessig på grunn av smittesituasjonen, og vi gikk fra 15 på den ene konserten til 120 på konserten med Bokassa i Trondheim. Dette ga mersmak og vi har nettopp arrangert runde fire med  konserter nå i april med blant annet Spidergawd på Isak. Konsertene trakk hele 135 foreldre og barn/ungdom. Vi hadde planlagt Julepunk for Kids på Isak både i 2020 og 2021, men begge disse ble avlyst på grunn av pandemien. Vi håper og tror at vi skal få gjennomført årets Julepunk uten alt for mye krøll.

Hvor viktig har Frifond vært for å skape denne ungdomsaktiviteten? 
Legend Trondheim har mottatt uvurderlig støtte fra NKAs Frifondordning fra 2019 og fram til i dag. Ordningen har vært veldig viktig for at vi har fått gjennomført de ungdomsprosjektene vi har og uten denne støtten ville vi ikke hatt de mulighetene vi har i dag. Sammen med kommunen og fylkeskommunen har Frifond gjort det mulig å arrangere konserter med større band uten at det skal koste skjorta for ungdom å komme inn.

Hva slags utfordringer opplevde dere med å arrangere i Covid 19 perioden og hvordan løste dere dette?
Utfordringene under pandemien har vært mange. Først måtte vi finne store nok lokaler siden våre tre faste venues ikke kunne ha åpent med "en-meteren" og de øvrige restriksjonene som ble gitt på lokalt og nasjonalt plan. Deretter ble det mye møtevirksomhet og innhenting av råd fra blant annet NKA for å komme frem til den sikreste måten å gjennomføre arrangementene på. Det gikk veldig mye tid på å løse alt dette, men vi kom i mål. En annen problemstilling vi måtte ta fortløpende, var når folk ble smittet eller var nærkontakter til noen som var smittet. Dette førte til mange avlysninger, både fra venues og band, og som igjen førte til veldig mye ekstra arbeid, spesielt på bookingsiden. Det verste eksempelet vårt var en konsert med to band vi skulle ha våren 2022, der til sammen fire band, inkludert erstatterne vi fant meldte avbud. De tre siste på under tre dager. Den var tøff å få i fleisen og vi endte til slutt opp med å avlyse hele arrangementet. Sånt er selvsagt kjedelig, men lite man kan gjøre med.

           
Sittekonsert med Tidemann og Gud                                                Rune Grande: Foto: Vanja Holum   
Foto: Rune Grande                                                       

 

Har dere noen gode råd til andre arrangører som ønsker å sette i gang med ungdomskonserter?

  • Bruk de kanaler som finnes og ikke vær redd for å spørre om råd, tips og hjelp. Fylkeskommunen, NKA, kommune, ansatte som jobber innen kulturen som for eksempel de regionale musikkontorene og andre aktører innenfor kulturlivet. De er alle der for å hjelpe.
  • Bruk god tid på søknader om støtte. Spør om tips og råd rundt utformingen av søknadene. Selv om søknadsskrivingen tar tid kan det være avgjørende for om man får arrangert eller ikke. 
  • Bruk tiden godt før du arrangerer ditt første arrangement. Unngå overraskelser ved å sette deg inn i lover, regler og hva som kreves av deg som arrangør.
  • Det skader ikke å involvere målgruppen i arbeidet. Det er ingen som vet så mye om hva en ungdom liker som akkurat en ungdom.

Vi takker for praten og ønsker Legend Trondheim lykke til videre med konserter og ungdomssatsningen sin. 

Husk søknadsfrist for Frifond - utvidet frist 15. juni (innen kl. 24:00).

Gå til søknadsside