Musiker ligger på ryggen på scenen med en gitar i hånden. I bakgrunnen ses et trommesett og resten av den tomme scenen. Musikeren er tydelig utslittetter å ha spilt konsert.
Illustrasjonsbilde fra Rockeklubben i Porsgrunn, 2024. Foto: Ketil Hardy

Rapport: Utfordringer for livefeltet i europeiske byer

05.06.2025

Live DMA har lansert en rapport som belyser utfordringene små og mellomstore venues og arrangører møter i et samfunn, hvor politiske og sosiale rammer for kunst- og kulturformidling, stadig er i endring.

Med data fra 16 europeiske arrangører ser studien på de sammensatte faktorene som truer deres arbeid, men også hvilket potensiale som ligger i transformasjon og tilpasning. Gentrifisering, økte leiekostnader og eiedomsspekulanter står frem som store hinder for arrangørene. Urbaniseringsprosjekter og byutvikling har en tendens til å marginalisere kunsten og kulturens plass i sitt forsøk på å øke et nabolags eller en bydels attraktive egenskaper.

 

Utfordrende økonomi

Økonomi er i seg selv en utfordring for små og mellomstore arrangører. Pandemi, inflasjon og krig gjør det mer utfordrende enn tidligere å få endene til å møtes. Med lav grad av offentlig finansiering, reduseres arrangørenes evne til å kunne ta kunstnerisk risiko, satse på nye talenter og prosjekter i sin programmering.

Lave lønninger og høye levekostnader gjør også at bemanning er utfordrende. Yngre generasjoner, som tidligere var villige til jobbe sene skift og godta lavt betalte jobber innen kultursektoren, er ikke det lenger. Små venues og arrangører konkurrerer med store stadionkonserter og store kommersielle arrangementer.

 

Arrangørenes rolle i kulturens økosystem

Studien utforsker også muligheter og løsninger. Nye finansielle modeller, samarbeid mellom de største og de minste aktørene, bedre byplanlegging og større grad av offentlig subsidiering er blant forslagene. Arrangørene selv kan også gjøre endringer og tilpasninger knyttet til blant annet bærekraft, innovasjon og lokal forankring.

Til tross for utfordringer og hinder langs veien, er de små og mellomstore arrangørene livsviktige for kulturens økosystem. De er gode øvingsarenaer, brobyggere i lokalsamfunn, steder man kan engasjere seg og møte mennesker på tvers av kultur, bakgrunn, interesser og fagfelt. For å sikre deres fremtid må arrangørene redefinere sin rolle, balansere kunstnerisk integritet, økonomisk bærekraft og sosial påvirkning. Beslutningstakere, bransje og næringsliv må samarbeide for å ivareta den mangfoldige Europeiske kulturarven.

 

Les rapporten her! 

 

Live DMA

Norske Kulturarrangører er Norges representant i det europeiske arrangørnettverket Live DMA, som består av 20 medlemsorganisasjoner fra 16 land. Medlemsorganisasjonene i Live DMA representerer til sammen over 3800 spillesteder, klubber, festivaler og andre arrangørvirksomheter i Europa og nettverket jobber for å styrke europeisk arrangørbransje.