To frivillige fra Natur og Ungdom på Øyafestivalen 2023, på konsert etter en hederlig miljøinnsats. Foto: Anki Grøthe
To frivillige fra Natur og Ungdom på Øyafestivalen 2023, på konsert etter en hederlig miljøinnsats. Foto: Anki Grøthe

Ny rapport: slik kutter arrangører utslipp

19.06.2024

I samarbeid med Creo, Norsk teater- og orkesterforening (NTO), Norske Kulturhus og Virke har vi i Norske Kulturarrangører (NKA) lansert klimarapporten «Kulturlivets klimapåvirkning».

Rapporten kartlegger sektorens klimaavtrykk, og foreslår veier videre for kulturbransjens arbeid med å kutte klimagassutslipp og bidra til den grønne omstillingen.

Én av de største aktørene som bidrar med innsikt til rapporten er NKA-medlemmet Øyafestivalen, som i to tiår har lagt ned et systematisk miljøarbeid. Ikke bare for egen festival, men også for å spre grønn praksis til resten av bransjen.

Vi fortsetter å dele med alle som vil høre på, sier Tonje Kaada, daglig leder hos Øyafestivalen.

Øya utviklet blant annet Miljøhåndboka for festivaler og utendørsarrangører i 2004, og videreutviklet denne sammen med oss i Norske Kulturarrangører i 2023. Sammen lanserte vi også en grønn arrangementsstandard for festivaler i fjor, med overordnede mål som alle arrangører landet over kan strekke seg etter i arbeidet for et mer bærekraftig arrangement. Det viser seg også at festivalpublikummet er svært begeistret for dette arbeidet. I en fersk undersøkelse blant festivalgjengerne fra 2023, kommer det frem at så mange som 90 % av lar seg motivere av og gleder seg over festivaler som tar aktive klima- og miljøgrep.

I rapporten undersøker vi utvalgte kulturaktørers erfaringer med klima- og miljøarbeid, viser noen gode eksempler til etterfølgelse for resten av bransjen, og går systematisk gjennom verktøyene som finnes når du som kulturarrangør skal kutte utslipp og bidra til bærekraftige arrangementer.


Les hele rapporten her.