#

Bli kjent med vår nye rådgiver Rauand Ismail

26.04.2024

Rauand Ismail er nyansatt som arrangørfaglig rådgiver i Norske Kulturarrangører (NKA), og tiltrådte stillingen 1. mars. Vi har slått av en prat for å bli bedre kjent med det nyeste tilskuddet på NKA-kontoret.

– Det har vært skummelt å hoppe rett fra politikken og til en stilling som mange kompetente folk med lang erfaring fra musikk- og kulturbransjen har hatt før meg. Men det er en stor ære å få jobbe for at landets arrangører, alle fra de største festivalene og scenene, til de mindre arrangørene og klubbene, får bedre rammevilkår og forutsetninger for å gjøre jobben sin.

Ismail har lang fartstid fra politikken, både fra Oslo bystyre, fra det rødgrønne Oslo-byrådet, og fra Stortinget. Han har blant annet jobbet med miljø og samferdsel, byutvikling og kulturpolitikk. Før det var han en kort periode kulturjournalist i avisa Klassekampen, og satt også fire år i fagutvalg i Kulturrådet. Mellom jobb og fritid har han også vært arrangør selv, og bistått frivillig på små og store bookinger og arrangementer.

– Hvilket arrangement er du mest stolt av å ha jobbet med?

– I fjor sommer hjalp jeg litt til med en konsertkveld på BLÅ med både Bendik Giske og Mykki Blanco - to svært forskjellige musikere - på scenen. Det ble en ganske uforglemmelig kveld for min del. 

– Hvorfor ville du begynne å jobbe hos oss i Norske Kulturarrangører?

– Å få jobbe tett med både musikken og andre kunst- og kulturuttrykk, men fra ståstedet til en interesse- og kompetanseorganisasjon var både midt i blinken og etterlengtet. Norske Kulturarrangører skal både jobbe for interessene til og vilkårene for landets arrangører. Vi har et viktig oppdrag både overfor arrangørene og opp mot myndighetene. Det er veldig meningsfullt å kunne bidra i det arbeidet.

Rauand er født i Ludwigshafen am Rhein, i den tyske delstaten Rheinland-Pfalz hvor han hadde sin tidlige oppvekst. Han har vokst opp i Tyskland, Irak og i Norge. Ved siden av jobben som rådgiver i NKA, er han folkevalgt for Miljøpartiet De Grønne. Når tiden strekker til tar han vakter på en vinbar i Oslo, og med jevne mellomrom også DJ-oppdrag. Men skal han koble helt av, liker han best å være i marka eller se konserter. 

– Har du én kulturopplevelse som har overgått alt?

– Nei, for meg overgår de hverandre hele tiden. Men jeg så nylig Blick Bassy og bandet hans på Jazz Cafe i London. Det var en konsertopplevelse av de sjeldne. Konserten til Nabiha Iqbal på BLÅ i fjor var også veldig god, og jeg var tydeligvis ikke alene om å mene det. Øyafestivalen har satt henne på plakaten i år! Det er min viktigste anbefaling på årets Øya-program.