Artisten Ru sitter fornøyd og fredfull, med lukkede øyne mellom monitorer på scenekanten under årets Oslo Pride. Holder en mikrofon i hånda.
Oslo Pride er en av finalistene i kategorien Årets Øyeblikk. Foto: Olav Holten

Hvem er landets beste arrangør?

23.04.2024

Norske kulturarrangører legger bak seg et år med historiske norske sceneopptredener, hvor prisvekst og kronekurs har skapt hodebry, og hvor bransjen igjen viser hvor viktige de er som den sosiale møteplassen. Men hvem var best i 2023? Nå er finalistene til Arrangørprisen klare!

– Vi ser tilbake på et minneverdig arrangørår, der norske artister avsluttet de største musikkfestivalene, og der norsk musikk generelt har stått utrolig sterkt. Arrangørene har merket at det har blitt dyrere å være arrangør, og at publikums kjøpemønster har endret seg. Men, det hindret ikke en bransje som lever for å gi publikum unike opplevelser hver eneste dag, sier daglig leder i Norske Kulturarrangører, Siri Haugan Holden, og legger til:

– Det er gøy å se så god geografisk spredning blant finalistene. Det beviser det vi vet, at bemerkelsesverdige arrangementer skapes over hele landet, men i år stikker faktisk kulturarrangører i Tromsø seg litt ekstra ut, med hele fire finalister: Rockklubben Ekte Rock (Blårock) (Årets øyeblikk), Rabalderfestivalen Tromsø (Årets nykommer), Tromsø World Festival (Årets nykommer) og Buktafestivalen (Årets festival).

 

Hylles av kollegaer

Arrangørprisen har siden 2001 blitt delt ut til de beste i arrangør-Norge. Det er en kollegapris, hvor det er bransjen selv som skal stemme frem hvem som skal gå seirende ut. En fagjury har plukket ut finalistene som i dag ble klare. Frem til 7. mai skal bransjen stemme frem hvem som er Årets festival, Årets helårsarrangør, Årets nykommer og Årets inspirasjon for 2023.

Prisen Årets øyeblikk skal også kåres, og her kan alle være med å stemme.

I fjor presenterte Norske Kulturarrangører en ny pris. Årets inspirasjon deles ut til en arrangør som har gjennomført et prosjekt, tiltak eller konsept som har vært til inspirasjon for andre arrangører. I fjor var det festivalen Tons of Rock som vant med holdningskampanjen Tons of Love, som satte fokus på samtykke, trygghet, åpenhet, respekt og medansvar på festivalområdet og festivalcampen.


I år er følgende arrangører finalister:

Årets inspirasjon:

Stiftelsen Miniøya med Miniøyas festivalskole. Etter pandemien har kulturnæringen opplevd en stor kompetanseflukt. Det er behov for omfattende rekrutteringsinnsats, og som et direkte svar på dette lanserte ble Miniøyas festivalskole lansert. Målet var å vise ungdommer at kulturfeltet er en næring med spennende jobbmuligheter, noe de har lyktes godt med. Med festivalskolen har de fått mulighet til å sette Miniøyas egenskaper som en kompetansebyggende arena i system. Det betyr ikke bare mye for dem, det betyr noe for hele bransjen.

Olavsfest med Little Amal – en dukke på tre og en halv meter av ei syrisk flyktningjente som har reist over hele verden og blitt et internasjonalt symbol på menneskerettigheter. Olavsfest har som mål å være en inkluderende arena for refleksjon rundt verdispørsmål og menneskerettigheter som er relevant for alle mennesker, uavhengig av hva du tror på. Gjennom Little Amal-prosjektet har de klart å inkludere flere publikummere enn noen gang tidligere.

Márkomeannu og Riddu Riđđu med støttekonserten for Fosen-samene og Fosen-aksjonistene på Riksscenen i Oslo 3. mars 2023. Målet med konserten var å samle og gi styrke til aksjonistene som hadde demonstrert mot menneskerettighetsbrudd. Samholdet under konserten var rørende, og det rant tårer både blant publikum, på scena og bak scena. Et uventet resultat fra arrangørenes side var også samholdet som oppsto mellom administrasjonene til Márkomeannu og Riddu Riđđu: Etter 24 år med sameksistens hadde festivalene aldri før hatt et eneste felles arrangement.

Verdensfolk med Verdensfolks kulturkvelder. Med serien Verdenskvelder har Verdensfolk, som også er finalist i kategorien Årets nykommer, skapt kulturelle møteplasser hvor det profesjonelle og det frivillige kulturlivet kunne møtes, gjennom å tilby en gratis kulturopplevelse for de av oss som ikke har råd til å delta på mer etablerte konsertarrangementer. Kulturkveldene ble blant de mest populære arrangementene på Deichman Tøyen på kort tid. Prosjektet hadde som formål å bidra til økt kulturdeltakelse blant flerkulturelle miljøer, og engasjerte og involverte frivillige organisasjoner, lag og foreninger slik at disse kom i møte med det profesjonelle kulturnettverket i Oslo. Arrangementsserien har bidratt til et mer inkluderende, relevant og representativt kulturliv som gjenspeiler befolkningens mangfoldige bakgrunn og premisser gjennom kultur- og konsertopplevelser.

Oslo Pride med sitt arbeid for enda bedre tilrettelegging på deres arenaer. De har samarbeidet med Unge funksjonshemmede og ulike interesseorganisasjoner, og har innført en rekke tiltak som har gjort at alle, uavhengig av funksjonsgrad, føler seg velkommen. De har opplevd en drastisk økning i antall publikummere i rullestol, og delte ut rundt 1000 solsikkebånd i året som har gått. Tiltaket har satt en ny standard for hvordan de jobber og planlegger, og de vil fortsette å videreutvikle arenaene slik at alle kan delta, uavhengig av funksjonsevne.

 

Årets helårsarrangør  

  • Tou
  • Terminalen Byscene
  • Riksscenen
  • Det Norske Studentsamfund
  • Dirty Old Town 
  

Årets festival

  • Telemarkfestivalen
  • Øyafestivalen  
  • Oslo World  
  • Buktafestivalen
  • Sámi beassášmárkanat / Samisk Påskefestival
 

Årets nykommer

  • Fiskepiren
  • Tromsø World Festival
  • Verdensfolk
  • Rabalderfestivalen Tromsø
  • Kulturfabrikken 
 

Årets øyeblikk 

  • Oslo Pride. Foto: Olav Holten
  • Olavsfest. Foto: Esben Krogstad Kamstrup
  • Márkomeannu. Foto: Steve Nilsen
  • BLÅ. Foto: Baard Henriksen
  • Rockklubben Ekte Rock (Blårock). Foto: Johannes Brøndbo

 

Stem på din favoritt

Nå er det opp til arrangørkolleger å stemme frem en vinner blant finalistene i kategoriene Årets helårsarrangør, Årets festival, Årets inspirasjon og Årets nykommer. Det som gjør Arrangørprisen ekstra gjev er at det er arrangørkollegaer som stemmer frem vinneren. Dette gir et kvalitetsstempel, og en anerkjennelse fra landets arrangører. Det er kun medlemmer av Norske Kulturarrangører (NKA) som kan avlegge stemme og hvert medlem kan kun avlegge en stemme i hver kategoru. Stem på din favoritt innen 7. mai. 

Stem på din favoritt

Publikumsprisen

I kategorien Årets øyeblikk er det publikum som stemmer frem sin favoritt. Hvilket bilde er det som fanger det magiske øyeblikket best? Her kan finalistene mobilisere publikum i egne kanaler for å sanke flest mulig stemmer. Sjekk ut alle bidragene og stem på din favoritt:

STEM PÅ ÅRETS ØYEBLIKK

 

Årets fagjury har bestått av: 

Joakim Aadland er daglig leder i Balansekunst, en medlemsforening for kulturvirksomheter som jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv, og tidligere festivalsjef for Regnbuedagene i Bergen.

Linnéa Vågen Svensson har vært arrangør i mer enn 25 år. Hun brenner for bærekraftige opplevelser, og bistår bransjen gjennom rådgivning og utvikling av verktøy for å få til det grønne skiftet.

Nora Paynter Gundersen, event & Sales i Palmer Group AS, DJ og student. Hun har i mange år deltatt i kulturlivet i både Bergen, Bodø og Oslo gjennom frivillighet, på scenen, som ekstatisk publikummer og arrangør.

Sebastian Tjørstad er komiker, skuespiller, danser og har jobbet som tilretteleggings- og formidlingskoordinator for CODA Oslo International Dance Festival.

Fjorårets vinner av Årets øyeblikk, fotograf Mads Suhr Pettersen, var med i fagjuryen for nettopp Årets øyeblikk.