Hvorfor valgte du å studere Kulturledelse på Bø?
Jeg valgte å studere Kulturledelse i Bø fordi jeg hadde hørt så mye bra om Bø som studiested, både studentmiljøet, bygda og universitetet. Når jeg var ferdig på folkehøgskole så hadde jeg ikke lyst til å flytte til en storby, så bygdebyen Bø passet meg perfekt.
Hvordan opplevde du studietiden?
Jeg elsket studietiden i Bø. Da jeg flyttet kjente jeg kun én annen person som skulle studere i Bø – utenom det var alt og alle nytt. De fleste som studerer i Bø hadde også flyttet uten å kjenne noen, så alle var på leting etter nye venner og jeg ble rask kjent med veldig mange fine folk.
André Hustoft Nesheim.
Hva var det beste med studiet ditt?
Det beste med studiet var at etter at vi hadde hatt en forelesning så kunne vi gå rett ut og teste det vi lærte i praksis. Jeg var med i flere styrer på Kroa i Bø, Norges beste studenthus, hvor vi arrangerte konserter, festivaler og andre arrangementer. Det er en fantastisk måte å lære på!
Hva driver du med i dag?
I dag tar jeg en Master i Entreprenørskap på OsloMet, etter flere år i jobb. Etter jeg var ferdig i Bø har jeg jobbet som arrangementsleder på kulturhus, booket artister på SALT, vært styreleder i Telemarkfestivalen og mye annet. Nå frilanser jeg så mye jeg kan og spiller musikk, i kombinasjon med studiene. Det er aldri for sent å gå litt mer på skole!
Hvorfor vil du jobbe med kultur?
Jeg har alltid vært interessert i musikk, og hatt en drøm om å drive med det. Som arrangør så får en jobbe med musikk og kultur hver eneste dag, og en føler at det en gjør er viktig. Det er noe spesielt med kulturopplevelser, de virker på noe i oss på en måte som jeg synes er veldig spennende. Det å kunne jobbe med å skape opplevelser for andre er helt fantastisk.
Hvem vil du anbefale å studere kulturledelse?
Jeg anbefaler kulturstudier til alle som har lyst til å drive med kultur, men ikke nødvendigvis være kunstner. Du får komme tett på andre mennesker, du lærer om markedsføring, økonomi, kulturledelse, kulturhistorie og kan være med å skape store opplevelser for andre. I tillegg er det en veldig bred utdanning, som du kan bygge på senere!
Hvilke tips har du til kommende studenter innen kulturledelse?
Hopp i det, flytt på deg, ikke bli i bygda/byen du bor i og meld deg frivillig. Å verve seg som frivillig på Kroa i Bø har lært meg så mye, jeg hadde ikke kunnet drevet med det jeg gjør i dag uten. Friends for life, relevant jobberfaring og supert nettverk – 10/10 would do it again.
For mer informasjon om Campus Bø se USNs nettsider.
Kroa studenthus.
Hei, Caroline. Kan du fortelle litt om din studiereise?
Jeg studerte bachelor i Kulturledelse ved campus Bø fra 2015-2018. Etter videregående gikk jeg et år på Toneheim Folkehøyskole på Hamar, her hadde jeg et valgfag kalt konsertproduksjon. I dette valgfaget arrangerte vi ukentlige konserter på skolen, samt at vi arrangerte et par større konserter i løpet av skoleåret. Gjennom dette valgfaget fikk jeg et innblikk i produksjon- og planleggingsdelen av en konsert, og logistikknerden i meg ble bitt av basillen. Jeg tok «o store Google» til hjelp, uten å vite hva jeg lette etter og litt tilfeldig ramlet jeg over muligheten for å studere Kulturledelse ved Høyskolen i Telemark. Jeg tok en titt på studieløpet via høyskolens hjemmeside og de ulike valgfagsmuligheten og tenke at dette kanskje kunne være noe for meg. Det skadet jo i det minste ikke å prøve? Så jeg søkte, kom inn, flyttet fra mitt kjære Oslo og angrer ikke et sekund på at jeg gjorde det.
Hvordan opplevde du studiestedet ditt?
Bø er verdens koseligste studiested. Lokalmiljøet er gode på å ta imot studentene og studiemiljøet er fantastisk. Det er noe for enhver smak og interesse. Som kulturstudent brukte jeg store deler av min tid på Kroa (studenthuset som ligger på campus). Sammen med studenter fra min egen linje, men også folk fra helt andre linjer som markedsføring, It, Idrett og Natur og miljø. Jeg fikk noen av mine beste venner i Bø, og mange av de jeg ble kjent med der har jeg fremdeles kontakt med i dag.
Caroline Hemmingby. Foto: Urszula Tarasiewicz
Hva var det beste med studiet ditt?
Denne var vanskelig …. Jeg tror det må bli en kombinasjon av flere ting. Jeg tror det beste med studiet var kombinasjonen av fag man interesserte seg for og forelesere med en brennende lidenskap for å lære bort sitt fag. Da jeg studerte kulturledelse var ikke kullene de største så vi studentene fikk et tett forhold til samtlige av våre forelesere.
Hvorfor vil du jobbe med kultur?
Musikk har vært en hobby siden jeg var liten. Jeg begynte i korps på barneskolen og har holdt på den aktiviteten oppgjennom grunnskolen og videregående. Det var bakgrunnen fra korps som fikk meg til å velge musikklinja på videregående og årene på vgs som fikk meg til å velge Toneheim folkehøgskole som «mellomstopp» etter videregående, på veien mot å finne ut av hva jeg ville studere. I tillegg til dette er jeg selv en aktiv konsertgjenger og går på konserter så ofte jeg kan.
Hvem vil du anbefale å studere kulturledelse?
Jeg vil anbefale kulturledelse til alle som vil jobbe med kultur – selv om du ikke vet hvilken vei innenfor kulturfeltet du ønsker å gå. Studiet har valgfag innenfor flere av sektorene innenfor kultur, så du vil definitivt finne noe du liker.
Hva driver du med i dag?
I dag jobber jeg på Cosmopolite Scene, på Torshov i Oslo. Jeg har i mine øyne verdens beste jobb. Jobber som produsent og produserer konserter på daglig basis, med verdens beste kollegaer. Hos oss arrangerer vi konserter med artister fra alle verdenshjørner.
Hvilke tips har du til kommende studenter innen kulturledelse?
Er du usikker? Gi det forsøk. Ta en sjanse. Engasjer deg i fagene dine og i studentmiljøet. Og sist, men ikke minst nyt det. Før du vet ordet av det er studietiden over.
Andre studiesteder som tilbyr utdanning innenfor kultur- og musikkfelte er blant annet Høyskolen Kristiania, BI og Høgskolen i Innlandet. Søknadsfrist for høyere utdanning gjennom samordna opptak er 15. april. For mer informasjon og søknadsskjema se Samordna opptaks nettsider. Noen av studienestedene har egne søknadsskjema og opptaksregler.