Beste konsertopplevelser i 2009

22.12.2009
Tradisjonen tro kårer vi i administrasjonen våre fem beste konsertopplevelser i 2009. Subjektivt som bare det, og det er heller ikke nødvendigvis det musikalske som bringer en konsert høyt opp på lista. Stemning og opplevelsen i seg selv av å være på konserten kan telle like mye. Noen håp for det kommende året har vi også.

ponythepirate

Pony the Pirate ga mange fine konserter på årets ZoomUrørt turné, men nådde ikke opp på topp 5 i år

Lars sin topp 5 (6)
Gretne gamle gubber er fortsatt best. Etter mange fine konsertopplevelser ser jeg at gjennomsnittalderen er veldig høy på lista mi, men felles for de alle er at de sjeldent leverer middelmådighet. Og siden alle andre lister for 2009 drar frem Loddefjordgjengen tenkte jeg å slå et slag for gretne gamle gubber, i til dels tilfeldig rekkefølge.

- Thåstrøm, Øya Festivalen
Hadde høye forventninger til denne konserten, og sjefssvensken gjennom tidene innfridde og vel så det. Skulle gjerne vært på Raumarock og sett han der i mørket da ettermiddagssolen i Oslo kranglet med en svært tøff lysproduksjon. Men for all del, sykt bra!

- Neil Young, Norwegian Wood
Gammel helt i fullsatt Oslobad. Allsang og hitparade med og uten elgitar.

- Fatboy, Kampen Bistro (By:larm)
Svensk rockabilly i verdensklasse.

- AC DC, Valle Hovin
Bare et band i verden som kan gi meg følelsen av å være 14 år igjen. Låter fortsatt som helter og er pakket inn med fyrverkeri, bomber og granater. God lyd på Valle Hovin, faktisk. I hvert fall der jeg sto, hvor det var høyt, tungt og tydelig.

- The Megaphonic Thrift på Hulen og Accidents Never Happen på Øya Festivalen var også fantastiske konserter. Utrolig trist at sistenevnte avsluttet konserten med å annonsere at dette var deres nestsiste konsert…

- Forventninger til 2010
Håper gjennomsnittalderen faller noe når vi om et år ser tilbake på 2010, men må allikevel si at jeg gleder meg aller mest til å se de gamle indieheltene i Pavement på Øya til sommeren. Ellers krysser jeg fingre for at Tom Waits kommer til Norge eller et land i nærheten veldig snart.

Mariann
1. Nick Cave and the bad seeds, Norwegian Wood
Nick Cave i storform! Pur spilleglede og flørtende infam. For svorne Nick Cave fans mange av de gamle storlåtene. Fantastisk!

2. Thåstrøm, Øyafestivalen
Uventa flott og sterkt og jammen spilte han gamle Imperiet og Ebba grøn låter også!

3. Kaada, Hulen
Spennende filmatiske lydlandskap fra lydkollektivet.

4. Detektivbyrån, by:Larm
Filmatisk og vakkert, med trekkspill, klokkespill og synth og Sveriges mest nerdete band

5. Valravn, by:Larm
Hypnotisk norrøn folkrock med moderne rytmer og sterk vokal.

John Olav
Mange bra konserter i 2009, men topp 5 i tilfeldig rekkefølge:

- Thåstrøm, Øyafestivalen
Veldig få som virkelig traff urtuddølen i meg, men de fem første her er nok de nærmeste. Thåström har, av en eller annen grunn, vært forbigått av meg i alle år. Dette har jeg gjort noe med etter den maktdemonstrasjonen konserten på øya var.

- Wilco, Øyafestivalen
Wilco samme sted var også veldig, veldig stas.

- Bob Dylan, Oslo spektrum
Dylan er Dylan, og siden jeg er nært opp til ukritisk i forhold til den fyren så må den med.

- St.Vincent, Roskilde
St.Vincent på Roskilde var nydelig. Vindskeivt, rart og upåklagelig fremført.

- Motorpsycho, Slottsfjell
Motorpsycho revitalisert med ny trommis som har funnet plassen sin, på toppen av Slottsfjellet i sommerskumringen unner jeg ingen å gå glipp av. Jeg gjorde ikke det…

Boblere: Neil Young (Norwegian wood), Nora Noor (Notodden Bluesfestival, Arno), I’m from Barcelona (Roskilde), The Source of Christmas (Cosmopolite),
El Cuero (by:Larm, Sentrum scene)

- I 2010 gleder jeg meg veldig til å se Shining live igjen da jeg satt smilende og måpende i sofaen etter deres opptreden på Store Studio i høst. Skal også sørge for at jeg får med meg Stein Torleif Bjella dersom det lar seg gjøre og selvsagt veldig mye mer…

Guro
2009 har ikke vært et toppår synes jeg, men helt stusseligstuggun var det jo ikke:

- The Ghost of a Thousand, Øya natt/Garage
Britisk hardcore, svinger som fy. Har også sikret meg verdens tøffeste bilde fra konserten som pryder stueveggen

- The Bronx, Rockefeller
Mitt definitive yndlingsband de siste par årene. Ikke beste konserten jeg har sett med dem, men beste av de erm… fem jeg har sett i år.

- Thåstrøm, Øyafestivalen
Denne må med på min liste også gitt…

- Coldplay, Roskilde
Dørgende kjedelig bandet man aldri har hørt på, men kan alle låtene til allikevel. Hva kan man si? Søndag, Roskilde, en skokk med venner, fint vær og solnedgang…

- SXSW, Austin TX
Så veldig mange bra og gøyale konserter, men det beste var helheten av festivalen så den får sin egen 5.plass. Må nevnes: Early Man, Riverboat Gamblers på hjemmebane, Janelle Monae m/Andre 3000, It’s Casual, Madball, PJ Harvey, Monotonix og mange flere…

- Angrer
at jeg ikke så Metallica på SXSW på et 2000 kap. sted….

- 2010
The Gaslight Anthem på Øya! Hvis det kommer på en del andre bra band samme dag, så vurderer jeg en tur til Hove for å se Gallows. Hadde også vært stas å se Depeche Mode igjen…

Line
Topp 5 i (ikke helt) tilfeldig rekkefølge:

- Muse, Oslo Spektrum
For et band, for en konsert! Muse har jeg fulgt i mange år, vært både til og fra, mislikt og likt. Men for et show! For en vokal! Så pompøst at det er på grensen til flaut (men ikke flaut likevel). Og, ai ai som det funket! Jeg bøyer meg i støvet og takker gud for at jeg var der.

- Ash, Slottsfjellfestivalen
Ash tar meg rett tilbake til studietiden og inn i fjellet på Hulen. Dette var dagen da regnet og vinden kom på Slottsfjell, men med poncho, pannekake i hånden og hyggelig selskap var det ikke tvil om at det var sommer da Ash entret scenen og vi danset til Girl From Mars, Burn Baby Burn og alle de andre nydelige powerpop-låtene.

- Metallica, Oslo Spektrum
Sist jeg så Metallica var på en stadionkonsert i 1994. Etter det svarte albumet datt jeg av, men forventningene var likevel enorme når gutta skulle spille i Oslo tidligere i år. Jeg var like ekstatisk som alle andre i salen og hver gang en gammel hit kom var det bare å hyle med og gi seg hen. Hetfield og co er minst like bra 15 år senere.

- Doves, Øya
Forventningene på forhånd var lik null, men oppturen ble da desto større. Unge lovende Endresen måtte igjen svelge sine ord om at dette nok ble kjedelig, for deretter å få servert en helt fantastisk konsert.

- Hellsongs, by:Larm
Ja, jeg er en enkel sjel. Men, når låter som ”Symphony of Destruction” og ”Run to the Hills” blir spilt på en nydelig, nedpå måte måtte jeg rett og slett sette meg ned i trappen, synge med av full hals og felle en tåre. Hvem sa at coverband ikke duger?

Ellers:
Årets ”jeg elsker festival, sol, ettermiddagskonsert og kald pils”: Hello Saferide- Øyafestivalen
Årets “ja, jeg elsker dere fortsatt”: Faith No More- Roskilde Festival (åh, Mike…)
Årets “dette var så fint at jeg må bare grine litt”: Get Well Soon- Roskilde Festival
Årets “herregud jeg bare må danse hele konserten”: Madness- Roskilde Festival (ALDRI undervurder gamlegutta med dress og blåsere!)
Årets ”oi, sånn bassist vil jeg gjerne bli”: Trampled Under Foot- Notodden Bluesfestival
Årets ”ingen ser at jeg er 32 hvis jeg tar på hetten og hopper sammen med 16åringene”: Rise Against- Øyafestivalen
Årets ”okei jeg tar tilbake alt jeg har sagt. Dette er faktisk jækla bra likevel..”: Bon Iver- Øyafestivalen
Årets norske: Bellman- by:Larm/ The Shitsez- by:Larm (klarer ikke å bli enig med meg selv. Dag og natt, så kan ikke sammenlignes)