Festivalvettreglene 2008: Gode råd for en sikrere festival!

21.05.2008
Vi går mot en hektisk festivalsesong, og muligens enda en rekordsommer for festivalene. Norsk Rockforbund og Norske Rockfestivaler lanserte sommeren 2005 ”Festivalvettreglene”. Målet med Festivalvettreglene er å gi publikum en best mulig festivalopplevelse gjennom 10 enkle råd. Alle festivaler med medlemskap i Norsk Rockforbund kan nå gratis bestille plakater og foldere. Vi ønsker publikum og arrangører en fantastisk, trygg og spennende festivalsommer 2008.

Festivalvettreglene finner du her som en opptakt til sommerens festivaler.

Tips til publikum:

Før du reiser på festival er det lurt å gjøre som mora di sier, altså pakke ned fornuftig tøy som passer til all slags vær. Ingenting er kjedeligere enn å få hele festivalen ødelagt, eller stå kliss våt og fryse når favorittbandet ditt spiller, fordi du er for kul til å gå med støvler. Paraply er ofte ikke lov å ta med inn på festivalområdet, og ingenting er heller mindre rocka.

Her er de 10 festivalvettreglene:

1. Gjør deg kjent. Skaff deg en oversikt over hvor toaletter, servering, førstehjelp og (nød-) utganger er. Da vet du hvor du skal gå om behovet melder seg.

2. Lytt til kroppen. Spis godt og drikk rikelig med vann. Sol og alkohol gjør at kroppen trenger mer væske.

3. Si fra hvor du går. Si fra til vennene dine hvis du forlater konserten eller går et annet sted. Så slipper du å høre navnet ditt bli ropt opp over høyttaleren.

4. Bruk hodet. Ikke bland deg opp i slagsmål og situasjoner som kan bli farlige. Tilkall vakter om nødvendig. De er der for å passe på deg.

5. Lytt til erfarne festivalfolk. Følg de oppfordringer som kommer fra vaktene eller scenens konferansier. De er til ditt eget beste.

6. Ikke spre rykter. Ta brannalarmen på alvor. Lytt til beskjeder fra arrangøren. Ikke spre usannheter og rykter. Det kan skape uro og usikkerhet.

7. Ikke vær i veien. Rundt serveringsstedene, toalettene og utgangene er det alltid mye folk. Det er mye hyggeligere å stå der andre ikke skal gå.

8. Vær forsiktig. Ikke press på i køer eller foran scenen. Ikke stagedive. Uforsiktighet kan føre til at du skader deg selv eller andre.

9. Snu i tide. Kom tidlig hvis du vil stå framme ved scenen. Blir det trangt og ubehagelig? Gå mot siden eller skrått bakover hvis du vil ut av mengden. Det er den enkleste veien ut.

10. Bruk ørepropper. Ørene skal gi deg musikkglede hele livet. Ta vare på dem.

Tips til arrangøren:

Plakater bør henges opp der folk ferdes:

  • Ved inngangen
  • Ved toaletter
  • Der det kan danne seg kø

Foldere bør deles ut direkte til publikum:

  • Ved inngang, billettsalg, akkreditering
  • Ved bar eller andre salgssteder

Opprett gjerne en informasjonsstand for Festivalvettreglene med en egen ansvarlig. Her kan dere for eksempel dele ut/selge ørepropper, selge hørselsvern til barn, dele ut vann, solkrem med mer. OBS! Pass på at plakater og foldere ikke forsøpler området!

Festivalvettreglene er helt gratis for medlemmer! Send en e-post til: post@norskrockforbund.no

www.festivalvettreglene.no

Sjekk også ut nettsida www.festivalvettreglene.no. Her er nyttige tips før både publikum og arrangører, du kan laste ned flyeren og lese alle ti festivalvettreglene i sin helhet.

Sikkerhetshåndboken
Norsk Rockforbund lanserte i mars 2006 ”Sikkerhetshåndboken for avvikling av konserter og festivaler”. Alle medlemmer i Norsk Rockforbund fikk boken tilsendt i 2006, men flere eksemplarer kan bestilles gratis på: post@norskrockforbund.no.

VIS FESTIVALVETT OG HA EN TRYGG OG GOD FESTIVAL!