Norske Kulturarrangører (NKA) har siden 2001 delt ut kollegapriser til dyktige arrangører i medlemsmassen. Stemmingen for Arrangørprisen 2024 er nå avsluttet. Utover sommeren og høsten vil vi avsløre hvem som blir Årets helårsarrangør, Årets festival, Årets inspirasjon, Årets nykommer og hvem som har fanget årets beste øyeblikk. Vi reiser på turné og overrasker vinnerne i hver kategori. Følg med! 

Finalister – Årets festival

Buktafestivalen

Bukta er en ideell stiftelse, stiftet i 2004, med formål om å lage Norges beste utendørs rockfestival, samt ivareta og videreutvikle det nordnorske rockemiljøet. Festivalen arrangeres hvert år den tredje helgen i juli, med internasjonale, nasjonale og lokale artister presentert på tre scener. Profilen er Rock, øl og sjømat, og festivalen har en daglig kapasitet på 6000.

Foto: Daniel Lilleng

Oslo World

Oslo World er en av Europas ledende festivaler for musikk fra Latin-Amerika, Afrika, Asia og Midtøsten. Oppgaven har vært uendret siden festivalen startet opp i 1994: Å bringe verden til Oslo og Oslo til verden. Mer enn noensinne eksisterer festivalen i kraftfeltet mellom kunstneriske uttrykk og politiske debatter, noe som også kommer til syne i temaet vi velger oss hvert år, som er retningsgivende både for den musikalske og den utenommusikalske bookingen.

Foto: Lars Opstad

Sámi beassášmárkanat / Samisk Påskefestival

Sámi beassášmárkanat / Samisk påskefestival har blitt arrangert årlig av Stiftelsen Samisk Musikkfestival i Kautokeino siden 1971 og er en av de eldste og største samiske festivalene. Under festivalen er det et variert kulturprogram med marked, duodji, utstillinger, kunst, teater, reinkappkjøring, isfiskekonkurranser og selvfølgelig konserter og Sámi Grand Prix.

Foto: Mats Suhr Pettersen

Telemarkfestivalen

Telemarkfestivalen er ein internasjonal folkemusikkfestival i Bø i Telemark som har vore arrangert kvart år sidan 1990 og har som regel 3–4000 besøkande kvart år. Festivalen vektlegg i særleg grad produksjon av unike konsertarrangement og tingingsverk som er tett knytt til kulturarva i vår region, samstundes som me bringar folkemusikk frå heile Noreg og resten verda til Telemark. I 2023 vart Telemarkfestivalen kåra til «Årets folkemusikkarrangør» av FolkOrg.

Foto: Knut Utler​

Øyafestivalen

Øyafestivalen ble i 2023 arrangert 8.–12. august hvorav fire av dagene var festivaldager i Tøyenparken. Vårt publikum fikk utallige gode musikkopplevelser både i og utenfor parken. Til sammen besto Øya 2023 av over 350 musikkopptredener. Det var også debatt, filmer, mat, samtaler, konkurranser, dans, aktiviteter og mye mer. Øyakino og Klubbdagen var full av gode opplevelser før parken åpnet, og på Øyanatt viste man at festen fortsetter også etter at parken stenger. 

Foto: Anki Grøthe

Finalister – Årets helårsarrangør

Det Norske Studentersamfund

Det Norske Studentersamfund (est. 1813) holder til på Chateau Neuf i Oslo. Her har studentene hatt sitt naturlige tilholdssted i over femti år. Hver dag skjer det en rekke varierte aktiviteter og arrangementer i våre lokaler, av og for studenter. I tillegg til DNS sine egne arrangementer, er huset et sted hvor eksterne studentforeninger kan arrangere både mindre og store arrangementer helt gratis. Slik sørger DNS for at studentene i Oslo har tilgang på kultur hver eneste dag.

Foto: Runhild Heggem

 

 

Dirty Old Town

Dirty Old Town er en helårsarrangør i Kristiansand. Vi er medeiere i Vaktbua, byens minste bar og scene, og driver festivalen Ravnedalen Live som skjer i midten av juli hver sommer. Vi brenner for møteplasser og bærekraftig kultur; Sosialt, økologisk og økonomisk og vi er opptatt av bredde i programmeringen hva angår kjønn, sjanger og uttrykk. I 2023 produserte vi ca 150 arrangementer med rundt 200 forskjellige artister i de fleste sjangre som pop, rock, metal, jazz, folk, hiphop, country, vise++. 

Foto: Lisa Mari Bynes

Riksscenen

Riksscenen er den nasjonale scenen for folkemusikk og folkedans. I 2023 produserte og programmerte vi 127 unike konserter og forestillinger. Programmet presenterer et bredt spekter med utgangspunkt i ulike tradisjonsuttrykk; fra slåttespill og joik til store bandproduksjoner og nyskapende scenekunst, klubbkvelder og egne festivalkonsepter, barnekonserter og dansefester. Lekne konsepter, nye samarbeid, en tydelig sosial profil og en ambisiøs satsing på scenisk nyproduksjon preget programmet.

Foto: Thomas Fredriksen​

Terminalen Byscene

Terminalen Byscene blir 9 år i år, og har siden oppstarten revolusjonert konsertkulturen i Ålesund, som en av landets mest aktive, sjangerfrie scener. Terminalen bor i en eldre, ombygd bussterminal og arrangerer rundt 100 konserter hvert år, sammen med like mange arrangementer av ulik bredde og sjanger. I 2023 ble konsertserien vår for ungdom, Spire, fire år gammel og fikk sitt aller største år med fire utsolgte konserter høsten 2023 og over tjue andre arrangementer for og med ungdom.

Foto: Viktor Mauren​

Tou

Tou er en flerkunstnerisk produksjon- og visningsarena for scenekunst, musikk og visuell kunst, og en av Norges største uavhengige kunst- og kulturinstitusjoner. Over 200 profesjonelle kulturaktører fra flere fagfelt holder til på Tou, og vi presenterer et egenkuratert kunstnerisk program.

Finalister – Årets øyeblikk

Olavsfest / Foto: Esben Krogstad Kamstrup

Når Little Amal uannonsert entrer et fullsatt Borggården under Sondre Justads utsolgte konsert, var stemningen elektrisk. Little Amal beveger seg langsomt gjennom publikumshavet og det øyeblikket når hun kom frem til Sondre Justad og ble med i tonene til "Sorry" er et uforglemmelig øyeblikk. 

Finalister – Årets nykommer

Fiskepiren

Siden oppstart i august 2023 og ut året rakk Fiskepiren å huse nesten 60.000 besøkende, med 18.000 solgte konsertbilletter. Konsertdrift er Fiskepirens brød og vann, og sjangerfri konsertdrift sådan; større artister som Sigrid, bob hund, Bernhoft, Susanne Sundfør, CC Cowboys, Emilie Nicolas og Kvelertak har vært innom, men også helt annen type arrangementsvirksomhet som f.eks samarbeider med DKS, partilederdebatt med NRK, konsert med Jernbanens musikkorps og Utopiafestivalens nattklubb med større, internasjonale DJ’er som Steve Angello.

Kulturfabrikken

Kulturfabrikken har skapt et hus for kultur og opplevelser, som har skapt aktivitet i vår hjemby Kristiansund og region Nordmøre. Vi har lagt til rette for uforglemmelige konsertopplevelser, standup, kurs, konferanser og teater. Vi gir publikum fantastiske opplevelser gjennom hele året. Kulturfabrikken er en privat konsertarrangør – booking og utleie av: saler, øvingsrom og studio. Mål: Kulturlivets ballbinge for nye utøvere og en profesjonell scene for nasjonale og internasjonale artister.

Rabalderfestivalen Tromsø

Rabalderfestivalen Tromsø styrker barnas tilhørighet i nord. Programmet består av musikk, teater og historiefortellere, der minst halvparten av programmet kommer fra Nord-Norge og Sápmi. Barna får oppleve kunst- og kulturuttrykk på eget språk, og egen dialekt. Gjennom gode kulturopplevelser tilrettelegger Rabalderfestivalen Tromsø for at barns nysgjerrighet for utforsking vekkes og stimuleres, og gjør barn kjent med kunst og kultur som uttrykksform.

Tromsø World Festival

Tromsø World Festival er en arena for demokratisering av våre felles møteplasser gjennom kulturopplevelser av høyt kunstnerisk nivå. TWF er årlig festival med spesielt fokus på artister fra Afrika, Latin-Amerika, Midtøsten og Asia, i tillegg til Norge og Sápmi. Festivalens profil skaper innhold som gjenspeiler det internasjonale Tromsø, og presenterer program som gjenspeiler byens flerkulturelle innbyggere. Dette særlig med tanke på en synliggjøring av byens kulturelle mangfold.

Foto: Dina Rindsem Ertsås​

Verdensfolk

Verdensfolk jobber med å bidra til et mer inkluderende, relevant og representativt kulturliv som gjenspeiler befolkningens mangfoldige bakgrunn og premisser gjennom kultur- og konsertopplevelser. Vi virker på en inkluderende måte som et bryggeri for arrangementer med innhold inspirert av verdens kulturer – som blir produsert og fremført av og med verdens utøvere – verdensfolk – i Norge.

Foto: Elisa Bates​

Finalister – Årets inspirasjon

Márkomeannu og Riddu Riđđu

Márkomeannu og Riddu Riđđu med støttekonserten for Fosen-samene og Fosen-aksjonistene på Riksscenen i Oslo 3. mars 2023. Målet med konserten var å samle og gi styrke til aksjonistene som hadde demonstrert mot menneskerettighetsbrudd. Samholdet under konserten var rørende, og det rant tårer både blant publikum, på scena og bak scena. Et uventet resultat fra arrangørenes side var også samholdet som oppsto mellom administrasjonene til Márkomeannu og Riddu Riđđu: Etter 24 år med sameksistens hadde aldri festivalene hatt et eneste felles arrangement før.

Foto: Ørjan Bertelsen​

Olavsfest

Olavsfest med Little Amal – en dukke på tre og en halv meter av ei syrisk flyktningjente som har reist over hele verden og blitt et internasjonalt symbol på menneskerettigheter. Olavsfest har som mål å være en inkluderende arena for refleksjon rundt verdispørsmål og menneskerettigheter som er relevant for alle mennesker, uavhengig av hva du tror på. Gjennom Little Amal-prosjektet har de klart å inkludere flere publikummere enn noen gang tidligere.

Foto: Ole Martin Wold

Oslo Pride

Oslo Pride med sitt arbeid for enda bedre tilrettelegging på deres arenaer. De har samarbeidet med Unge funksjonshemmede og andre interesseorganisasjoner, og har innført en rekke tiltak som har gjort at alle, uavhengig av funksjonsgrad, føler seg velkommen. De har opplevd en drastisk økning i antall publikummere i rullestol, og delte ut rundt 1000 solsikkebånd i året som har gått. Tiltaket har satt en ny standard for hvordan de jobber og planlegger, og de vil fortsette å videreutvikle arenaene slik at alle kan delta, uavhengig av funksjonsevne.

Foto: Gaurav Madan

Miniøya

Stiftelsen Miniøya med Miniøyas festivalskole. Etter pandemien har kulturnæringen opplevd en stor kompetanseflukt. Det er behov for omfattende rekrutteringsinnsats, og som et direkte svar på dette ble Miniøyas festivalskole lansert. Målet var å vise ungdommer at kulturfeltet er en næring med spennende jobbmuligheter, noe de har lyktes godt med. Med festivalskolen har de fått mulighet til å sette Miniøyas egenskaper som en kompetansebyggende arena i system. Det betyr ikke bare mye for dem, det betyr noe for hele bransjen.

Foto: Knut Neerland / Miniøya

Verdensfolk

Verdensfolk med Verdensfolks kulturkvelder. Med serien Verdenskvelder har Verdensfolk, som også er nominert til årets nykommer, skapt kulturelle møteplasser hvor det profesjonelle og det frivillige kulturlivet kunne møtes, gjennom å tilby en gratis kulturopplevelse for de av oss som ikke har råd til å delta på mer etablerte konsertarrangementer. Kulturkveldene ble blant de mest populære arrangementene på DeichmanTøyen på kort tid. Prosjektet hadde som formål å bidra til økt kulturdeltakelse blant flerkulturelle miljøer, og engasjerte og involverte frivillige organisasjoner, lag og foreninger slik at disse kom i møte med det profesjonelle kulturnettverket i Oslo. Med arrangementsserien har bidratt til et mer inkluderende, relevant og representativt kulturliv som gjenspeiler befolkningens mangfoldige bakgrunn og premisser gjennom kultur- og konsertopplevelser.

Foto: Elisa Bates

Vi sender ut oppdatert og nyttig informasjon ca. 12 ganger i året.