Tre personer smiler og jubler med trofeet for Årets nykommer og en blomsterbukett i hendene. Grønn natur og sommerstemning i bakgrunnen.
Tromsø World Festival er kåret til Årets nykommer 2023. Norske Kulturarrangører overrasket festivalen med overrekkelse i Tromsø.

Tromsø World Festival kåret til Årets nykommer

05.07.2024

Festivalen stiller seg dermed i rekken av Tromsø-baserte arrangører som vinner Norske Kulturarrangører (NKA) sine priser for deres innsats i året som gikk.

Tidligere i dag ble festivalsjef Vasil Gjuroski i Tromsø World Festival overrasket av NKA med prisen årets nykommer. På kun to år har festivalen markert seg som en arena for multikulturell kunst og kulturformidling, og et viktig bidrag til kulturlivet både i Tromsø og nasjonalt. De er en viktig tilrettelegger for økt samfunnsdeltakelse, og setter fokus på både samfunnsverdien og gevinsten et levende og synlig kulturelt mangfold tilfører fellesskapet.

Bak festivalen står det et par ildsjeler som jobber hardt for å levere unike kulturopplevelser til byen sin. Landets arrangører har også lagt merke til alt det denne gjengen har fått til og har stemt festivalen frem som Årets nykommer 2023.

Endelig Nord-Norge! Det er utrolig mange bra arrangementer her i nord, og kulturlivet i Tromsø er essensielt for at vi bor her. Det ville vi ikke vært foruten. Det er en ære å kunne bidra til kulturen i Tromsø, sier Vasil Gjuroski, festivalsjef / daglig leder i Tromsø World. 

Dermed stiller Tromsø World Festival seg i rekken av arrangører i Tromsø som har blitt stemt frem av bransjekollegaer til de gjeve arrangørprisene. Den siste måneden har to andre kulturarrangører i Tromsø blitt overrasket med årets arrangørpris, mens helårsarrangøren Dirty Old Town i Kristiansand mottok den gjeve prisen, årets helårsaktør.

− Aldri før har så mange arrangører fra samme by vunnet priser i samme prisutdeling. Tromsø-arrangørene utmerket seg tydelig i fjor, og dette har ikke gått ubemerket hen blant arrangører i landet for øvrig. Det er selvsagt veldig gøy nå, i løpet av kort tid, å kunne dele ut den tredje prisen til en Tromsø-arrangør. Det er vel fortjent til de alle, sier Siri Haugan Holden, daglig leder i Norske Kulturarrangører.

Arrangører fra alle landets hjørner har vært med i kampen om årets priser, hvor det er bransjen selv som stemmer frem vinnerne. Prisen Årets festival gikk til Buktafestivalen som i over 20 år har utmerket seg med sitt arbeid for å ivareta og videreutvikle det nordnorske rockemiljøet.

Årets øyeblikk var et blinkskudd av et foto som er tatt av 18 år gamle Johannes Brøndbo. Han er blitt tatt inn i varmen av det samme miljøet, på Blårock i Tromsø. Fotografiet han tok er et ikonisk bilde av punk og rockebandet Lüt fra Tromsø, hvor man kan kjenne lukten av svette, gammel øl og bassen på huden.


Vinnere av Arrangørprisen 2023:

Årets helårsarrangør: Dirty Old Town

Årets festival: Buktafestivalen

Årets nykommer: Tromsø World

Årets øyeblikk: Rockklubben Ekte Rock (Blårock), ved fotograf Johannes Brøndbo

Årets inspirasjon deles ut først under Arrangørkonferansen 25.–26. oktober, som i år avholdes i Bodø. De nominerte til prisen er Stiftelsen Miniøya med Miniøyas festivalskole, Olavsfest med Little Amal, Márkomeannu og Riddu Riđđu med støttekonserten for Fosen-samene og Fosen-aksjonistene på Riksscenen i Oslo 3. mars 2023. Verdensfolk med Verdensfolks kulturkvelder og Oslo Pride med sitt arbeid for enda bedre tilrettelegging på deres arenaer.