To personer står foran en lavvo og smiler stort. Personen til venstre holder frem en pris med logoen for Norske Kulturarrangører og personen til høyre holder frem et fargerikt fotografi. Foto.
Tidligere daglig leder Elle Mari Dunfjell Oskal og produsent Ol Johan Gaup fra Sámi beassášmárkanat ble overrasket med prisen for Årets øyeblikk 2022. Vinnerbildet er tatt av Mads Suhr Pettersen, inne i lavvoene bak. Foto: Rita Heitmann

Publikumsfavoritt: Prisen for Årets øyeblikk 2022 går til Sámi beassášmárkanat og fotograf Mads Suhr Pettersen

30.08.2023

På vegne av Norske Kulturarrangører (NKA) fikk Ságat det hemmelige oppdraget å overraske Sámi beassášmárkanat / Samisk Påskefestival i Kautokeino med prisen for Årets øyeblikk i 2022. 

Tidligere daglig leder Elle Mari Dunfjell Oskal og produsent Ol Johan Gaup ante ingenting om det de hadde i vente da de møtte Ságat til et intervju tirsdag 29. august. Under dekke av en nyhetssak om ny ledelse i festivalen møtte de avisen til det de trodde var et helt ordinært intervju. Overraskelsen var derfor stor da mottok prisen for Årets øyeblikk 2022. 

 

Publikumsfavoritt

Årets øyeblikk ble fanget på kamera av fotograf Mads Suhr Pettersen under fjorårets festival. Den samiske påskefestivalen var også nominert til årets festival, og det er ikke vanskelig å skjønne når man ser et så fargerikt og feelgood-øyeblikk som dette. I kategorien Årets øyeblikk er det publikum som stemmer frem sitt favorittøyeblikk, og av de fem finalistene ble det en soleklar seier til dette magiske bildet tatt av Suhr Pettersen. 

 

Arrangørprisen 2023

Oppslutningen rundt Arrangørprisen 2023 vitner om et kultur-Norge som er sultnere enn noen gang før. Arrangører fra alle landets hjørner har vært med i kampen om årets priser, og det har vært rekordjevnt i toppen. I kategorien Årets øyeblikk er det publikum som har stemt frem sin favoritt. Gjennom sommeren har NKA overrasket vinnerne av Arrangørprisen 2023.

 

Vinjerock ble Årets festival, mens Kroa i Bø ble Årets helårsarrangør. Myldr i Molde ble overrasket som Årets nykommer, mens Sámi beassášmárkanat og fotograf Mads Suhr Pettersen mottok prisen for Årets øyeblikk.

 

Å være kulturarrangør krever et ellevilt nivå av tilpasningsdyktighet, og dette har også blitt gjenspeilet blant vinnere og nominerte til Arrangørprisen 2023. De siste årene har bransjen gått på jobb med nye og totalt uforutsigbare utfordringer nesten hver eneste dag. Arrangørprisen opplevde stor oppslutning i forbindelse med årets utdeling, og det ligger mye prestisje og motivasjon i å ta hjem en av disse prisene. 

 

Mangfold og bredde

Siden de nominerte ble offentliggjort i starten av mai, har arrangørene selv stått for avstemningen for å finne frem til vinnerne i kategoriene Årets festival, Årets helårsarrangør, Årets nykommer, og Årets inspirasjon. I årets vinnerfelt er det flere av de lokale initiativene som hylles, og arrangørenes betydning for lokalsamfunnene løftes frem mer enn noen gang før. Mangfoldet og bredden har vært viktige faktorer når vinnerne har blitt kåret, og det sier litt om hvor sterke kandidatene har vært når det i festivalkategorien var så jevnt at hele tre av de fem nominerte landet på nøyaktig like mange stemmer. 

 

– Vi vet jo at det er sånn, men vi lar oss likevel forbløffe og imponere over hvor mange fantastiske initiativ og aktører det finnes rundt omkring i dette landet. Arrangørprisen er ikke bare en prisutdeling, men nok en påminnelse om hvor viktig det er med alt som skjer på scenene i alle kanter av landet, sier daglig leder for NKA, Siri Haugan Holden.

 

Vinnere av Arrangørprisen 2023:

Årets helårsarrangør: Kroa i Bø

Årets festival: Vinjerock

Årets nykommer: MYLDR

Årets øyeblikk: Sámi beassášmárkanat/Mads Suhr Pettersen

 

Årets inspirasjon, den nye prisen av året, deles ut først under Arrangørkonferansen 27.–28. oktober, som i år avholdes i Fredrikstad. De nominerte til prisen er Oslo World, Tons of Rock, Parkteatret Scene, Márkomeannu og Dirty Old Town.