#

Arrangør-Norge har talt: Vinjerock er Årets festival 2022

21.07.2023

Arrangørkolleger fra hele landet har vært med på å stemme frem vinneren av den høythengende utmerkelsen. Prisen ble overrakt til festivalsjef Guro Furunes Pettersen under årets festival i Jotunheimen.

Musikk, fjell og friluft

Siden 2006 har Vinjerock bydd på en unik festivalopplevelse for fjellfanter og musikkglade folk ved fotenden av Jotunheimen. Festivalen leverer et bredt program med både musikk, toppturer og faglig innhold. Med inkludering som en av festivalens kjerneverdier, jobber de aktivt for at alle skal kjenne seg igjen i programmet som presenteres, og festivalen fokuserer på mangfold gjennom både sjangerbredde, kjønnsbalanse og representasjon av mennesker med ulik bakgrunn og seksualitet. Vinjerock jobber også kontinuerlig med å sikre god tilgjengelighet på festivalen, og i 2022 samarbeidet de for første gang med Beitostølen Helsesportssenter som lånte ut rullestoler til fjellturbruk. Med dedikerte frivillige kunne festivaldeltakere med nedsatt funksjonsevne på denne måten benytte tilbudet for å komme seg både ut i lyngen og opp på fjelltopper.

– Vinjerock er viden kjent for sitt bærekraftsfokus, men også mangfoldsarbeidet deres fortjener en hederlig omtale. Her snakker vi om en foregangsarrangør som mange både kan og bør la seg inspirere av, sier daglig leder i Norske Kulturarrangører Siri Haugan Holden. 

Frivillighet og lokalmiljø

Vinjerock er solid festival som i snart to tiår har levert uforglemmelige opplevelser i naturskjønne omgivelser til landets befolkning. Med en sterk lokal identitet har de bemerket seg nasjonalt og vært en markør i identitetsarbeidet for festivaler over hele landet. De har vist at gjennom inkludering og involvering av lokalbefolkningen kan festivaler være en sentral bidragsyter til bolyst og det å bygge lokal stolthet. Dette er en stor festival på et lite sted, og Vang, en kommune som vanligvis har 1 600 innbyggere, får tredoblet folketallet under festivalen. Lokalmiljøet er også sentralt i gjennomføringen, og opp mot 40 lokale bedrifter eller leverandører er involvert i stort og smått under festivalen. Som en festival tuftet på frivillighet har Vinjerock over 670 frivillige i sving under festivalen, og lokalbefolkningen utgjør en stor del av disse.

– Vinjerock er raus og inkluderende festival som tar sitt publikum på alvor. Gjennom bred programmering, tiltak for inkludering, tilgjengelighet, involvering av lokalbefolkningen og fokus på bærekraft, er det ingen tvil om at Vinjerock er en verdig vinner av tittelen Årets festival 2022, sier Holden. 

En annerledes prisutdeling

Norske Kulturarrangører har siden 2001 delt ut kollegapriser til dyktige arrangører i medlemsmassen. Utover høsten vil vi avsløre hvem som blir Årets inspirasjon og hvem som har fanget Årets beste øyeblikk. Årets helårsarrangør og Årets nykommer er allerede kronet. Prisutdelingen har i år fått en annen form, der vi reiser på turné og overrasker vinnerne i hver kategori. Følg med!