En annerledes prisutdeling

Norske Kulturarrangører (NKA) har siden 2001 delt ut kollegapriser til dyktige arrangører i medlemsmassen. I år har Arrangørprisen fått en ny form. Vi reiser på turné og overrasker vinnerne i hver kategori. Utover sommeren og høsten vil vi avsløre hvem som blir Årets festival, Årets inspirasjon og hvem som har fanget Årets beste øyeblikk. Følg med! 

 

 

Vi gratulerer vinnerne av Arrangørprisen 2023:

Årets helårsarrangør: Kroa i Bø

Årets festival: Vinjerock

Årets nykommer: MYLDR

Årets øyeblikk: Sámi beassášmárkanat/Mads Suhr Pettersen

Årets inspirasjon: Tons of Rock

Finalister – Årets festival

Sámi beassášmárkanat / Samisk Påskefestival

Stiftelsen Samisk musikkfestival i Kautokeino (SMF) er arrangør av Sámi beassámárkanat / Samisk påskefestival i Kautokeino og er ansvarlig for både produsering og markedsføring av festivalen. Samisk påskefestival er blitt arrangert årlig under påsken siden 1971 og er en av de eldste og største samiske festivalene. Under festivalen er det et variert kulturprogram med marked, duodji, utstillinger, kunst, teater, reinkappkjøring, isfiskekonkurranser og selvfølgelig konserter og Sámi Grand Prix.

Oslo World

Oslo World er en av Europas ledende festivaler for musikk fra Latin- Amerika, Afrika, Asia og Midtøsten. Helt siden starten i 1994 har Oslo World presentert et program av høy kunstnerisk kvalitet, fra hele verden, med bred gjennomslagskraft, god geografisk spredning og en samfunnsmessig brodd. Festivalen foregår hvert år, i uke 44, på store og små scener i hovedstaden. I 2023 feirer Oslo World 30- årsjubileum.

Finalister – Årets øyeblikk

Bergtattfestivalen. Foto: Nicolai Frantzen

For å sette stemningen for tre dager med spennende musikk- og naturopplevelser åpnet vi i 2022 Bergtattfestivalen med en helt unik opplevelse som virkelig gjorde alle som var tilstede helt bergtatt. I samlet gjeng gikk over 500 publikummere opp en bratt, gammel sti gjennom skogen for å komme frem til Berge Gård, et gårdsbruk med et par tilhørende småhus på en fjellknaus 350 moh. På en liten hytteterasse med spektakulær utsikt i varm kveldssol spilte August Kann og spellemannvinner Beharie hver sin akustiske minikonsert. Det var en episk opplevelse for alle som var tilstede, og det fantes knapt en arm uten gåsehud og en øyekrok uten tårer i løpet av den drøye timen det holdt på. Det føltes rett og slett ut som at tiden stod stille. Med kvalitetsmusikk og spektakulære naturomgivelser var dette øyeblikket alt Bergtattfestivalen ønsker å være konsentrert ned i én liten, helt spesiell time. Vi er sikre på at ingen som var tilstede denne dagen kommer til å glemme dette øyeblikket.

Tons of Rock. Foto: Håvard Mæland

Bildet viser de ekte menneskene i vår #Tons of Love holdningskampanje. Bildet som er pekt ut av juryen er tatt under Korn-konserten i 2022. 

Finalister – Årets helårsarrangør

Hulen

Stiftelsen Hulen er Nord-Europas rockeklubb, og har siden 1969 levert et bredt, variert, og ikke minst, stødig program siden opprettelsen. Hulen er en profesjonell utelivsaktør der alle ansatte arbeider som frivillige. Hulen har for øyeblikket 115 aktive og engasjerte frivillige som alle bidrar for å løfte musikkbasert-kultur til studentvennlige priser. På deres scene har band Raga Rockers, Turbonegro, Kaizers Orchestra, The Hives, Susanne Sundfør og Honningbarna, for å nevne noen, levert!

 

 

Parkteateret

Parkteatret Scene har opparbeidet seg en posisjon og status som en av Oslo og Norges mest ettertraktede konsertscener, både for publikum og artister. Med årenes løp har Parkteatrets tilgjengelighet og dets brede program tiltrukket seg et variert publikum, og blitt et knutepunkt i Oslos kulturliv.

Kroa i Bø

Det har alltid blåst friske vinder på Kroa som følge av engasjement, repertoar og ikke minst av lydbølgene fra musikkscenen. Kroa i Bø, evigung og voksen, har etablert seg som et av Norges eldste studenthus og blant Telemarks største konsertscener. Kroa i Bø er en viktig del av den regionale kultursjela til Telemark, samt en sentral aktør på regionalt og nasjonalt nivå i lang tid. Fra sin oppstart i en trailergarasje i 1971 har Kroa gjennom et halvt århundre satt sitt avtrykk på musikk-Norge.

Rockeklubben i Porsgrunn

Rockeklubben i Porsgrunn har siden starten i 1990 vært en ikke-kommersiell konsertarrangør drevet på dugnad av ildsjeler med hjerte musikk og konserter. RiP er både en scene for de store artistene, men viktigere også en scene for de lokale artistene og spennende fremadstormende nye artister. Klubben prøver å gi lokale talenter oppvarmingsgigs for nasjonale og internasjonale artister. I 2022 arrangerte de 11 musikkquizer og hadde 43 artister på scenen, i tillegg til en forsinket 30-års feiring.

Tyven

Tyven er en klubbscene midt i Trondheim sentrum som har eksistert som konsertscene i 4,5 år. Vi programmerer med tradisjonelle band eller produsenter og djs som produserer og presenterer egenkomponert materiale. Tyven legger vekt på å presentere internasjonale og nasjonale artister av høy kvalitet. Tyven vil være en arena som legger til rette for talentutvikling.Målet for Tyven må være å skape en klubbscene som bidrar til å sende artister ut på internasjonale klubbscener.

Finalister – Årets nykommer

Bergtattfestivalen

Bergtattfestivalen er møtet mellom asfalt, fjord og fjelltopper, by og bygd. Arrangementet tar sted i den naturskjønne vestlandsbygda Luster, og ble gjennomført for andre gang i 2023.

 De har fokus på å showcase ny, norsk kreativitet, hovedsaklig innen musikk, men også andre sjangere. Med konserter og aktiviteter i uslåelig utsikt på fem unike scener (alt fra fjellknauser til kufjøs) er Bergtatt den perfekte sommerhelgen for alle som vil nyte kvalitetsunderholdning i spektakulære omgivelser.

MYLDR

MYLDR er Moldes nyeste helårsarrangør og består av fem venner som flyttet hjem fra trygge jobber i Bergen og Oslo for å starte et arrangørselskap midt i pandemien, og siden dag én har vi kun sett mot fremtiden. Siden oppstarten i mai 2021 har vi arrangert en rekke offentlige arrangement i form av enten klubbkonserter, show, livepodcast og festivaler, spredd utover 10 ulike lokasjoner og konsertsteder. I 2024/2025 jobber vi mot et eget konserthus og starter i juni 2023 vårt eget utested.

Lyden av Ulvik

«Lyden av Ulvik» oppsto som konsertserien «Fortel meg om» i juni 2020. Utgangspunktet for etableringa var at 2 privatpersonar ville skapa musikalsk aktivitet for dei rundt 1000 fastbuande i kommunen og alle andre som skulle feriera i Ulvik i dette pandemiåret. Arrangementa vart ein stor suksess og i desember 2020 vart «Lyden av Ulvik» formelt skipa med eit arbeidande styre på 5 personar. Føremålet til foreininga er å arrangera konsertar i Ulvik i alle sjangrar og for alle aldersgrupper.

Sidan fyrste konserten i juni 2020 har Lyden av Ulvik pr. 01.03.2023 arrangert heile 50 konsertar, kor brorparten var i ei krevjande tid tilpassa koronarestriksjonane med avgrensa publikumstal og smitteverntiltak. Styret jobbar friviljugt og ulønna og sjølv om kostnader ikkje har vorte dekka av billettinntekter på 85% av konsertane, held me på vidare med å arrangera ved hjelp av støtte frå sponsorar og støttemedlemer som verdset det idealistiske arbeidet deira. 

Lyden av Ulvik har sidan start vore nyskapande ved at dei i ei vanskeleg tid etablerte seg og har hatt svært stor aktivitet, kor samstundes mange arrangørar valgte å trappa ned på aktivitet. Arbeidet har vorte beteikna som svært positivt og verdifullt for nærmiljøet, noko som resulterte i at dei vart tildelt Ulvik Herad sin kulturpris for 2022. 

Svømmehallen

Svømmehallen Scene er et AS med ideelt formål, heleid av stiftelsen Parkenfestivalen, som også er ideell. Den gamle svømmehallen i Bodø var i drift fra 1969 til 2003. Bygget ble etter det sønderknust innvendig og utvendig. Bygget ligger i Rensåsparken, arenaen Parkenfestivalen bruker hver august. I 2017 flyttet Parken inn og høsten 2021 så Svømmehallen Scene og Svømmehallen kulturfabrikk lys. Etter kun seks uker ble man nedstengt pga covid og åpnet opp med brask og bram igjen i februar 2022.

STUA

Huskonsertforeningen arbeider for å samle mennesker i private hjem, for å dele nære kulturelle, musikalske opplevelser og skape nye relasjoner. Foreningen har som formål å arrangere huskonserter på det ideelle grunnlaget. Høsten 2023 arrangerer vi festivalen “STUA” for tredje gang, i Drammen/Lier. Styret har høy kulturfaglig og arrangør teknisk kompetanse og lang erfaring i festivalarbeid, design og markedsføring.

Finalister – Årets inspirasjon

Tons of Rock med Tons of Love

Tons of Love ble startet før sommeren 2022. Tons of Rock festivalens sikkerhet og hms avdeling kom med forslag til en holdningskampanje med fokus på samtykke, trygghet, åpenhet, respekt og medansvar på festival området og festivalcampen. Erfaringene før covid var at vi på Tons of Rock hadde verdens beste publikum. Publikummet vårt er inkluderende og tar var på hverandre. Siden vi nå hadde vært i lockdown pga covid noen år, så var det i bransjen litt usikkert hvordan folk vill være når de nå endelig kunne komme tilbake til festival og konserter igjen. Her kom ideen om at vi ønsket at disse gode holdningene skulle fremdeles være hos vårt publikum, og sette fokus på inkludering, og det og ta vare på hverandre, og der kom iden med Tons of Love. Vi ønsket at lignenede kampanjer kunne kjøres over hele Norge, og for at det skulle være en fellesfaktor som kunne spores mellom de forskjellige kampanjene, så kom forslaget på #safefestival. Dette ble godt mottatt, og fikk støtte fra blant annent Norske Kulturarrangører.

Márkomeannu med deres markering av skeivt kulturår

Márkomeannu valgte å ha markeringen av Skeivt kulturår som gjennomgående tema på festivalen i 2022. Festivalen innledet et samarbeid med den skeive samiske organisasjonen Garmeres og tilrettela for at de kunne ha flere skeive treff under festivalen, bestilte et kunstverk som ble en lávvu som fungerte som et safe space for skeive under festivalen, hadde en rekke samtaler om ulike aspekter ved det å være skeiv i Sápmi, og viste frem en ikke-binær kofte i et duodji-prosjekt.

Oslo World med VårtNabolag

Et prosjekt Oslo World er svært stolte av å ha initiert og gjennomført i flere år er VårtNabolag. VårtNabolag er en minifestival som arrangeres på asylmottak, hvor hensikten er å bygge bro mellom nabolaget og nyankomne til Norge. Ved å arrangere en dags musikkfestival på et asylmottak ønsker vi å bidra til deltagelse, frivillighet og dialog mellom asylsøkere og de som bor i nabolaget. Å skape noe sammen og å skape et fellesskap rundt musikk, kultur og mat, tror vi er helt avgjørende for videre integrering.

VårtNabolag startet på Torshov transittmottak i 2017, og har siden den gang vært arrangert på ulike mottak rundt om i landet. Selv om mottakene vi har jobbet med tidligere nå er nedlagt, ble VårtNabolag en vellykket satsing i 2022. For første gang ble festivalen, med tilhørende arrangementer, gjennomført på Ringsaker mottakssenter. Med et sterkt musikalsk program og aktivitetstilbud ble VårtNabolag en møteplass som samlet beboerne på mottaket og nabolaget, både under festivalen og gjennom frivillig arbeid og arrangementer i forkant av selve festivaldagen.

Parkteateret med Yngling

Yngling, som i år fyller ti år, er Parkteatrets konsertrekke med fri aldersgrense. Formålet er at barn og unge skal få muligheten til å oppleve aktuell musikk innen ulike sjangre, på lik linje med det voksne publikum.

Her skal barn og ungdom kunne komme og se sitt yndlingsband eller artist i trygge og rusfrie omgivelser. Konsertene har fri eller øvre aldersgrense, rimelig billettpris, og begynner og slutter tidligere enn vanlig.

For oss er det viktig å ta ungdommen på alvor. Våre Yngling-konserter gjennomføres like profesjonelt som våre andre arrangementer, med supportartist, fullt lyd- og lysshow. Her er det ingenting som skal stå tilbake for det voksenpublikummet får oppleve når de er på konsert.

Stemningen på en Yngling-konsert er helt spesiell, og publikum er ofte langt mer entusiastiske enn på voksenkonsertene, og med Yngling utdannes fremtidens konsertpublikum.

Dirty Old Town med deres bærekraftsarbeid

Dirty Old Town har de siste årene gått en lang vei for å bli reelt bærekraftige, blant annet gjennom festivalen deres Ravnedalen Live.

De siste 5 årene har vi holdt øynene rettet mot et systematisk og langsiktig atbeid for å bidra til en bærekraftig fremtid. Festivalen tar de globale endringene på alvor og gjennomfører en grønn omstilling. Det grønne skiftet er i følge definisjonen til FNs klimapanel, IPCC, å endre de fundamentale egenskapene til et system, inkludert strukturer og institusjoner, infrastruktur, regelverk, samt holdninger og praksiser, livsstil, politikk og maktforhold. Wow. Stort og ullent.

Som en mellomstor festival er vi smidige, endringsvillige og i stand til å teste nye løsninger. Det har vi gjort. Resultatene taler for seg. Restavfallet ble kuttet med 78,8% fra forrige festival. Det totale materialforbruket med 26%. Festivalen kvittet seg med dieselaggregat og ble nesten helt elektrisk - kun en varebil og en truck gikk på fossile kilder.

Vi sender ut oppdatert og nyttig informasjon ca. 15 ganger i året.